ZBIRKA "BOLJA POLOVICA" (2004.)


(iz predgovora):

            Osamdeset i četiri priče pristigle su na treći Istrakonov natječaj, što je tridesetak više nego lani, a dvadeset i pet priča odabrali smo za objavljivanje u trećoj Istrakonskoj zbirci, što je također najviše dosad. Veseli nas što nam pisci nastavljaju ukazivati povjerenje šaljući  svoje priče, a sretni smo i zato što Istrakon nastavlja davati svoj skroman ali zamjetan doprinos stasanju i kreativnom uzlazu znanstvenofantastičarske scene posljednjih godina u Hrvatskoj.
           
Priče iz ovogodišnje zbirke više nego ikada istražuju granice ljudskosti, u okolnostima kada je to opasno i pogubno ne samo po vlastiti život, nego po opstanak braka, obitelji, civilizacije, pa i cijelog planeta. Pisci svoje likove bacaju pred sudbonosne odluke i prisiljavaju ih na težak izbor, usmjeren k neizvjesnijem i nadasve humanijem konačnome cilju. No, nešto se ipak promijenilo, za razliku od minulih vremena i njima pripadajućih književnih i umjetničkih pravaca, kada je vrhunac humanosti na prvi pogled bila žrtva za drugoga. Naime, na drugi pogled, iz dovoljne vremenske distance, mnoge su takve žrtve bile ideološki obojene, a tragični herojski likovi bili su tek mali kotačići u stroju za masovnu manipulaciju, stroju kojim su upravljali autoritarni sustavi, sustavi kojima su trebali literarni, filmski pa i stripovski uzori s kojima će se svaki mali čovjek moći poistovjetiti, ostajući pokoran.

Većina likova u pričama iz ove zbirke pripada sasvim drugom tipu ljudi: njihova žrtva, za sebe, za drugoga, za čovječanstvo, usmjerena je prije svega vlastitoj emancipaciji, humanizaciji svijeta u sebi, često u prkos svijetu oko sebe, pa radilo se i o najbližoj rodbini. Glavni lik priče našeg SF pisca današnjice odbacit će i sve najvrednije što ima, ako to vodi samoispunjenju i ulasku u drugu, bolju polovicu života i postojanja.
           
Značajan broj ovogodišnjih priča zadire i u osjetljivu sferu međuljudskih, napose muško-ženskih odnosa. I na tom planu naši junaci donose sudbinske odluke: postavljaju sebe kao najveću vrijednost, raskidaju bezizgledne veze, ili se odlučuju na drastične korake kako bi dokinuli osamljenost. Izbor nije uvijek najugodniji, često ostaje pitanje tko je zapravo bolja polovica, ponekad slijedi i kazna, no oslobađanje iz okova bezizglednosti puno je važnije. Na kraju skoro svake priče glavni je junak slobodan, na ovaj ili na onaj način, duševno ili fizički, životom ili smrću.
           
U dobroj tradiciji Istrakonovih natječaja (kod trećeg već možemo govoriti o tradiciji, zar ne?), raznolikost autorskih osobnosti naših pisaca donijela nam je i zbirku kojom osim zajedničkih crta, kao kvalitetu možemo istaknuti i raznorodnost. Znanstvena fantastika i fantasy, cyberpunk i horror, akcija i humor, sleng i dijalekt, i naposljetku - što je još jedna osebujnost Istrakonovih zbirki - istarske teme u SF-u, daju ovoj zbirci šarm iz kojeg će svaki čitatelj, vjerujemo, moći izabrati ne samo nešto po svom ukusu, već i nanizati nekoliko favorita. Dobru zabavu i ugodno čitanje!

Davor Šišović


SADRŽAJ ZBIRKE:

1. Na prodaju: Mona Lisa (Bojan Sudarević) - prva nagrada
2. The Istrian Beast (Robi Selan) - druga nagrada
3. Hypnos (Vedran Radovčić) - treća nagrada
4. Noćne ptice (Tomislav Babić)
5. Patuljak (Snježana Balen)
6. Nakon pobjede (Milena Benini)
7. Algoritam (Hrvoje Bulat)
8. Rookie (Hrvoje Bulat)
9. Srce u jezeru (Jelena Dunato)
10. Lovina (Jelena Dunato)
11. Prošli život (Davor Dužman)
12. Razgovor s bogom (Veselin Gatalo)
13. Redovi (Denis Giljević)
14. Peta stvarnost (Marina Jadrejčić)
15. Ovdje se nikad (Slaven Jelenović)
16. Stari (Alen Kapidžić)
17. Knjižničar (Domagoj Kontak)
18. Lu i Res (Sara Maršić)
19. Partneri (Robertino Ojdenić)
20. Zločin, ishod holosudišta i kazna (Robertino Ojdenić)
21. San o bijegu (Tanja Radović)
22. Drugoga na drugoga (Robi Selan)
23. Bilo jednom (Saša Škerla)
24. Cijevi (Pavle Valerjev)
25. Prave riječi (Pavle Zelić)


Čestitamo nagrađenim i objavljenim autorima, zahvaljujemo i svima drugima koji su poslali priče, i pozivamo sve vas na sudjelovanje u natječaju za kratku SF&F priču za Istrakon 2005!

Zbirku "Svijet tamo iza" možete naručiti kod nakladnika, Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, telefonom na broj 052-624-333, ili mailom na adresu sonja.matijasic@pu.htnet.hr .


BACK TO PAZIN-FAN