ISTRAKON 2004

PAZIN, 26-28.03.2004.
zadnja obnova: 10. ožujka 2003.
OVO NISU SLUŽBENE STRANICE ISTRAKONA, NJIH POTRAŽITE OVDJE


IZ PROGRAMA ISTRAKONA 2004:

PREDAVANJA:

 Kriptozoologija: Svijet tajanstvenih životinja (Aleksandar Žiljak, Zagreb)
Što je kriptozoologija? Koje životinje proučava? Kad je nastala i tko su njeni pokretači? Na kojim se povijesnim iskustvima temelji? Zašto knjiga o kriptozoologiji? Najznačajniji problemi kriptozoologije. Nessie i družina: neman iz Loch Nessa i druga jezerska čudovišta. Neuhvatljivi krvoloci: zagonetne zvijeri od Engleske do Australije. Jesmo li sami na Zemlji: jeti, bigfoot, alma, orang pendek i drugi dlakavi ljudi! Uz predavanje bit će predstavljena i knjiga "Kriptozoologija" Karla S. McEwana (što je pseudonim A. Žiljka)

Mala škola klingonskog jezika (Mladen Ban, Rijeka)
tlhIngan Hol Dajatlh'a'  Ne znate što to znači?!?! Dođite u Malu školu klingonskog jezika i naučite!

 Nikola Tesla izvan vremena (Borislav Kalpić, Zagreb)
Od skoka s kišobranom i anegdote s vatrogascima, do projekta Philadelphia, Nikola Tesla fascinirao je ljude oko sebe, ali potencijal većine njegovih otkrića ostao je neiskorišten do današnjih dana. Možemo li danas shvatiti Nikolu Teslu, ili je on i za nas, ljude trećeg tisućljeća – ispred i izvan vremena?

 Robert E. Heinlein - karika koja nedostaje (Boris Švel, Zagreb)
Riječju, slikom i zvučnim zapisima, upoznat ćemo jednog od rodonačelnika militarističkog SF-a… no je li Heinlein uopće militaristički pisac? Znate li da je u bivšoj Jugoslaviji bio na indeksu zabranjenih pisaca? Što uopće znamo o tvorcu Svemirskih vojnika?

 Jevgenij Zamjatin i njegov roman "Mi" (Rafaela Šejić, Zadar)
Jevgenij Zamjatin (Lebedjan 1884. - Pariz 1937.) ruski  prozaik, dramaturg,  publicist. Svoj čuveni roman "Mi" napisao je 1920. godine, ali roman je prvi put objavljen 1924. godine u Americi, na engleskom, kasnije je  preveden na francuski i češki. Na ruskom jeziku prvi put je štampan 1927. godine u Pragu, ali u skraćenoj verziji i u prijevodu s češkog, a u Rusiji je roman prvi put objavljen tek 1988. Zbog kritičkog odnosa prema stvarnosti Sovjetskog Saveza autor je dospio u nemilost, i posljednje godine života proveo je u Parizu. Značaj romana "Mi" prelazi granice nacionalne književnosti, u cijelom je svijetu priznat kao prvi distopijski roman, direktna inspiracija i prethodnik Orwellovom romanu "1984." i romanu   A. Huxleya "Vrli novi svijet". Time predstavlja jedno od ključnih djela svjetske znanstvene fantastike. Na hrvatski jezik nije preveden do 2003, a hrvatska ga je publika poznavala samo iz srpskog prijevoda Mire Lalić iz 1965. godine. Sa Zamjatinovim likom i djelom upoznat će nas sama prevoditeljica kultnog romana "Mi", inače predavačica na Studiju ruskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta u Zadru.

 Mars i Marsovci u znanstvenoj fantastici (Marko Fančović, Zagreb)
Od Herberta Georgea Wellsa pa do naših dana Mars i Marsovci fasciniraju autore znanstvene fantastike. Kako je sve zamišljan Mars i kako su bivali ocrtani njegovi pretpostavljeni stanovnici? Jesu li Marsovci uvijek nasilni osvajači i negativci? Kako su se na Marsu kao osvajači i kolonizatori ponašali Zemljani? Jesu li Mars i Marsovci u znanstvenoj fantastici korišteni kao simboli, ili su nastradali tek zato što nam je crveni planet najbliži?

 Mars – šarm kreativnih zabluda spram suhoparne stvarnosti (Korado Korlević, Višnjan)
Godište 2003/4. bit će između ostalog upamćeno i po medijskom tam-tamu: Mars, Mars i opet planet Mars. Bombardirani smo vijestima, slikama i komentarima o crvenom planetu Marsu, pa je ovo predavanje ustvari promišljanje i komentiranje tih informacija u kontekstu posljednjih 130 godina groznice zvane Mars. Kako se moglo dogoditi da nešto kao narančasta točkica izađe iz svijeta zodijaka i legendi, i uđe u naš život kao brandname, s tolikom prodornošću da za marsovce naprosto svatko zna?

 Tko crta sve te gadarije? (Milena Benini, Zagreb)
Podnaslov: Očekivanja čitatelja i odnos spekulativne fikcije i mainstreama. Predavanje se bavi preraspodjelom žanrovskih odrednica unutar spekulativne fikcije u odnosu na očekivanja čitatelja, s posebnim osvrtom na razliku u odnosu žanrovske i ne-žanrovske publike.

 Bogovi, heroji i ljubavnice: kako čitati mit? (Sandi Blagonić, Pazin)
Tijekom povijesti razvijeno je niz teorija mita koje su trebale proniknuti u njihovo pravo značenje. Autor će, koristeći se brojnim ilustracijama, izložiti alegoričku, idealističku, lingvističku, ritualnu i etiološku teoriju mita.

 GMO hrana : samo bez panike! (Danijel Dojčinović, Poreč)
Pobornici GMO hrane obećavaju rješenje svjetskog problema gladi, jeftinije i zdravije namirnice, te manje štete po okoliš. No, potencijalni rizici za okoliš i neizvjesnost posljedica po čovjekovo zdravlje čine se previsokom cijenom te nove tehnologije, a mehanizmi zaštite od eventualnih štetnih posljedica su nedostatni. Što je zapravo GMO hrana i kakva je priroda genetičkih modifikacija? Koliko je opravdana zabrinutost za naše zdravlje i okoliš? Što donosi buduća generacija GMO hrane? Kome sve to skupa treba? Koliko znanstveni rezultati mogu pomoći u donošenju odluka za ili protiv?

Kultura noći (Marino Tumpić, Astronomsko društvo Vidulini)
Svake je noći na nebu vidljivo sve manje i manje zvijezda. Noćno nebo blijedi. Što se to događa? Kamo su i zašto nestale zvijezde? Što i kako učiniti da ih vratimo? Hoće li Istra biti mjesto gdje se vide zvijezde ili mjesto bez noći? Uz predavanje, potpisivat će se i peticija protiv svjetlosnog zagađenja.

Moći i misteriji vode (Drago Plečko, Samobor)
Po čemu se razlikuju živa i mrtva voda? Što je memorija vode i kako voda pamti? Ima li voda iscjeliteljske moći?

 Svemirski brodovi u Star Wars univerzumu (Robert Peran, Zagreb)
Pregled svemirskih brodova koji se pojavljuju u filmovima, knjigama, stripovima i igrama na temu Star Warsa. Namjena, naoružanje, manje poznate letjelice, zanimljivosti, itd...

Star Trek TNG - After The Next Generation (Miroslav Stankić Pax, Zagreb)
Retrospektiva jednog od najboljih Star Trek serijala. Kratki pregled radnje i zbivanja vezanih uz snimanje.

Al Azif – Nekronomikon - Od Atlantide do Lovecrafta i dalje… (Ivan Stagličić Stax, Zadar)
U predavanju se govori spisu Al Azif, koji je u Europi poznatiji pod grčkim prijevodom Nekronomikon, i njegovim vezama s najdrevnijim legendama o nastanku Univerzuma i života općenito, pa tako i ovoga na Zemlji. To je pitanje povezano s problemom Atlantide i drugih nestalih kontinenata o čemu  se iznose i neke nove hipoteze uz pomoć Julesa Vernea. Spominje se i današnja vrlo živa scena oko Nekronomikona, nakon što je Lovecraft ponovno probudio interes za njega.


KNJIŽEVNA DOGAĐANJA:

Susreti s piscima: Aleksandar Žiljak – predstavljanje zbirke "Slijepe ptice", Vanja Spirin – predstavljanje romana "Treći nos", Mario Berečić – predstavljanje zbirke "Željezna horda"

Uručenje nagrada pobjednicima trećeg natječaja Istrakona za kratku SF&F priču i predstavljanje treće Istrakonove zbirke

Predstavljanje časopisa FUTURA, uz nagradnu igru

Književna radionica za mlade esefičare (i one koji se takvima osjećaju)

Okrugli stol o hrvatskom SF-u

... itd...

 Vidimo se na Istrakonu 2004!

Kontakti:

Mauricio Martinčić - Moris (glavni koordinator): 098-195-83-76

Davor Šišović (za program predavanja, istrakonsku zbirku i ove stranice): 098-814-435

Informacije o smještaju: Turistička zajednica grada Pazina - 052-622-460

zadnja obnova: 10. ožujka 2004.


BACK TO PAZIN-FAN