ISTRAKON 2003

PAZIN, 28-30.03.2003.
zadnja obnova: 26. ožujka 2003.
OVO NISU SLUŽBENE STRANICE ISTRAKONA, NJIH POTRAŽITE OVDJE


SATNICA ISTRAKONA 2003.

PROGRAM PREDAVANJA:
Marko Fančović: Robert E. Howard – predtolkienovski gigant
Predavanje o djelu i utjecaju legendarnog sword & sorcery autora, tvorca Conana barbarina, koji je u svom kratkom životu udario temelje žanra akcijske fantastike, stvorio jednog od najpopularnijih žanrovskih junaka uopće i bio dio generacije kojoj dugujemo većinu kanona horrora i fantasyja, uz posebne napomene što se kasnije događalo s njegovim opusom i kako je Conan pretočen u strip i ekraniziran na filmu.

 Milena Benini: Svi smo mi Harry Potter (Eskapističke fantazije i kompleks vukodlaka)
Predavanje se bavi odnosom (osobito mainstream) publike prema eskapističkim klišejima žanrovske literature kao i njihovim uspjehom u odnosu na kompleks gotike i vukodlaka (eksterniziranog/interniziranog zla) u zapadnjačkoj kulturi u kontekstu trenutnih odnosa Istok-Zapad.

 Giuliana Verbanac: Istraživanja Jupiterovih prstenova
Iz prve ruke, od znanstvenice koja je godinu dana provela na radu u NASA-inim laboratorijima i proučavala Jupiterove prstenove prema snimkama dobivenim najvećim svjetskim teleskopom sa Hawaja, čut ćemo kako je otkrivan taj slabašni sustav prstenova.

 Korado Korlević: Planetarni sustavi oko nama bliskih zvijezda
Astronomi upravo rade na dovršetku drugih geografskih otkrića. Naime zbog potrebe da se izradi sustav obrane Zemlje od mogućeg sudara s asteroidima i kometima taj je posao u proteklih deset godina doživio velik zamah, ipak taj slijed otkrića koji traje već nekoliko stoljeća pada u sjenu pojavom *trećih* geografskih otkrića, popisom planetarnih sustava oko nama bliskih zvijezda. Razvoj tehnologije i nov način promišljanja o problematici omogućio je u prošlih desetak godina razvoj metoda koje su dosad otkrile 110 planeta oko nama bliskih zvijezda, a projekti na kojima se radi, trebali bi omogućiti popis barem stotinjak tisuća planetarnih sustava u našem kraku galaksije.

 Mladen Brščić: Žrtve svemirskih istraživanja 
Nedavna nesreća Space Shuttlea "Columbia" podsjetila nas je na ne samo opasnost letova u svemir nego i na opasnosti koje ljude od pamtivijeka prati na istraživanjima nepoznatog. Magellan se nije vratio sa puta oko svijeta, kapetan Scott sa Antartika, brojni alpinisti sa Himalaja, itd. Tako ni istraživanje svemira nije moglo proći bez žrtava. Ovo predavanje je podsjetnik na istraživače svemira koji su, kako piše na lansirnoj rampi APOLLA-1, "počinili najveću žrtvu kako bi drugi dosegli zvijezde". Osim nesreća pri letovima bit će riječi i o onima koji su ginuli na treninzima i pokusima.

 Sandi Blagonić: Slavenska mitologija u istarskim toponimima
Toponimi na istarskom, kao i na širokom prostoru koji su naseljavali južni Slaveni fragmentarno svjedoče o praslavenskoj mitologiji. Analiza toponima koji u sebi kriju nazive nekadašnjih slavenskih božanstava Peruna i Velesa, pruža mogućnost zanimljivih spoznaja o nekadašnjim slavenskim mitološkim vjerovanjima i dovodi nas u vezu sa indoevropskom, odnosno vedskom mitologijom.

 Neven Udovičić (I razred Pazinskog kolegija klasične gimnazije): Sunčev sustav i teraformiranje Marsa
Teraformiranje je proces preobrazbe nekog planeta kako bi se stvorili povoljni uvjeti za naseljenje ljudske vrste. Najveći kandidati za to su Venera i Mars. Nakon kratkog pregleda postanka, razvoja i sadašnjeg stanja Sunčevog sustava, te pobližeg upoznavanja Marsa i razmatranja nekih nagađanja o postojanju života na Marsu, saznat ćemo nekoliko najpogodnijih načina za teraformiranje Crvenog planeta.

 Ana Žgomba-Maksimović (VIII razred OŠ «V. Gortan» Žminj): Svjetlosno zagađenje - sumrak astronomije
Kako svjetlosno zagađenje utječe na biljni i životinjski svijet i na ljude, te kako remeti astronomska proučavanja? Kakve svjetiljke uzrokuju svjetlosno zagađenje, a kakve ga sprječavaju? Svjetlosno zagađenje je velik problem današnjice i treba ga riješiti, a to se može postupnim prelaskom na postavljanje samo potpuno zaštićenih svjetiljki.

 Jure "Zlikowsky" Hrelić: Anime i manga - kultura u novom mediju
Predavanje o japanskom stripu i animaciji, te o SF&F u animi i mangi, uz projekciju nekoliko klasika ovog žanra.

 Svemirska robotska ruka (Nenad Cikić)
Međunarodni tim stručnjaka razvija projekt "Europa", a iza tog se imena krije konstrukcija robotske ruke sa sedam pokretnih zglobova, namijenjene manipulacijama u svemiru. Koje sve probleme treba riješiti kad se razvija projekt za svemir, kako su na razvoju robotske ruke surađivali programeri i mehaničari, i čemu bi ta svemirska robotska ruka trebala služiti, čut ćemo iz prve ruke, od čovjeka koji aktivno sudjeluje u ovom projektu.

Etika Carla Sagana (Josip Ćirić)
Je li inteligencija granica morala među vrstama? Je li moguće "ekološko" održanje života na Zemlji? Kakva su etička pitanja zaokupljala jednog od najpoznatijih promotora znanosti današnjice u njegovim razmatranjima problema teraformiranja, egzobiologije, projekta SETI (potrage za vanzemaljskim inteligencijama), pa sve do pitanja abortusa?

 Misaoni svijet gospodara prstenova (Josip Ćirić)
Tolkienu je pošlo za rukom stvoriti u jednom životu djelo takve snage koju posjeduju mitovi starih naroda. Stručnjak za nordijske jezike i kulturu, podario je književnom svijetu, i nama, zahvalnim obožavateljima, ne samo epski prikaz rata za Prsten, nego je pružio i cijelu kozmogoniju.  U "Gospodaru prstenova" i "Silmarillionu" nalaze se misli koje mogu ravnopravno stajati uz podjednako slavne filozofe. Od početka i pjesme Valara do duboko poštivajuće etike Gandalfa Sivog, Tolkien je ostavio baštini filozofiju ugniježđenu u djelo zapanjujuće snage i opsega. Predavanje će pokušati prikazati jedan dio te čarolije

 Mladen Ban: Kako je nastao Star Trek
Kroz kakve je muke, a vjerojatno i užitke, prolazila autorska ekipa Zvjezdanih staza da bi na televizijski ekran prenijela sve zamisli genijalnog Genea Roddenberyja o svemiru kakav bi mogao biti za nekoliko godina? Što se 1960-tih godina smatralo "specijalnim efektima" i kako su ih izvodili? Kako je stvaran "SF kanon"? Kako se prvih godina Star Treka sjeća William Shattner, legendarni Kapetan Kirk? Sve što smo ikada željeli znati o nastanku Zvjezdanih staza, a nismo imali koga pitati, čut ćemo od jednog od najupućenijih u Star Trek misterij… ili fenomen?

 Mario Staver: Istarsko vino budućnosti
Istarsko vinarstvo u minulih je desetak godina krenulo nezaustavljivom uzlaznom putanjom prema najprije nacionalnom, a teži i svjetskom vrhu kvalitete. Do kojih visina mogu napredovati malvazija, teran, borgonja, i ostale blagodati istarske zemlje? Sky is the limit?

 Romina Monas: Astrologija
Prema horoskopima i astrologiji ljudi najčešće imaju dva oprečna stava: ili se njima oduševljavaju, ili ih potpuno ignoriraju. Gdje je istina? Kako je predavačica završila i školu astrologije, vjerojatno nema kompetentnijeg tumača smisla i svrhe arheologije od nje.

 Helena Bulaja: Priče iz davnine
Jedan genijalan eksperiment - poslati mnogim svjetskim animatorima prevedene "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić i zamoliti ih da po svom viđenju od tih priča naprave animirane filmove – fenomenalno je uspio, i niz sjajnih animiranih obrada klasika hrvatske fantastične književnosti posljednjih mjeseci osvaja mnoge svjetske nagrade. Kako je to ispalo, čut ćemo od autorice projekta, a Stribora, Jaglenca, Rutvicu, Potjeha, Toporka i druge likove vidjet ćemo i na platnu.

 Talk-show: Thomas L. Knight & Viktoria Faust
I jedan domaći SF pisac sam po sebi dovoljno je egzotična pojava na ovim našim prostorima, a kako to izgleda kad dvoje SF pisaca čini par? Kako je to zajedno živjeti, a svaki za sebe, štoviše i prilično različito, pisati? Kad dvoje u kući piše, od čega taj par živi? Kako dvoje pisaca usklađuje svoje bioritmove, trenutke nadahnuća i ornosti za lupanje po tipkovnici, i one trenutke kad takvo što baš nedostaje? Tko je kome prvi čitatelj, tko kome savjetnik, a tko kome kritičar? Dovoljno poticajna pitanja za očekivanje dobrog provoda uz ovaj spisateljski par…

 Talk-show: susret s piscem - Zoran Krušvar
Predstavljamo jednog od najtalentiranijih mladih hrvatskih SF pisaca, koji je bljesnuo u lanjskoj Istrakonovoj zbirci "Tvar koja nedostaje" sa čak četiri priče (a i u ovogodišnjoj ih ima tri, čak je i drugu nagradu pokupio), i od tada oduševljava čitateljstvo Future, Jutarnjeg lista, Internet-surfere, nezadrživom produktivnošću popunjavajući ogroman prazan prostor humorističnog (ali i onog ozbiljnog) SF-a u Hrvata. Dođite upoznati Zorana Krušvara, ako ste ga čitali, bit će vam drago, a ako ga niste čitali, nedvojbeno ćete poželjeti!

... itd...

 

GAMING PROGRAM: RAZNO:
D&D: Ubojstvo kralja (2x5 igrača)

RPG Wizzard fight

RPG Star Wars

D&D turnir

Magic the Gathering turnir

Potraga za blagom (6 grupa)

LARP Quest

LARP turnir

Kompjuterska igraonica

SF ispijanje bire

SF Kviskoteka

iPazin party

Istarska SF fešta

Starwars milijunaš kviz

Internet

Sajam knjiga

Horoskopi

Radionice (krojačka, mačevalačka, kovačka, informatička, filmska, novinarska)

Izložba starih računala

Druid hours (čaj, kava, sendviči)

Marenda za najizdržljivije (rano ujutro)

Filmske projekcije

KULTURNO-UMJETNIČKI PROGRAM :-):

Proglašenje pobjednika natječaja Istrakona 2003 za kratku SF&F priču i promocija zbirke "SVIJET TAMO IZA"

Turnir u sastavljanju SF poezije

Izložba: Sunčev sustav i svemirske sonde

... i još mnogo toga. Pratite update ovih stranica. Javite o svojim programskim ponudama. Vidimo se na Istrakonu 2003!

Kontakti:

Mauricio Martinčić - Moris (glavni koordinator): 098-195-83-76

Davor Šišović (za program predavanja i istrakonsku zbirku): 098-814-435

Informacije o smještaju: Turistička zajednica grada Pazina - 052-622-460

zadnja obnova: 26. ožujka 2003.


BACK TO PAZIN-FAN