"ELECTRIC"


Gotovo u svakom romanu Jules Vernea, u dramatiku radnje temeljenu na pustolovinama, istrazivanjima i dalekim putovanjima, ugradjena su i "cuda tehnike", naprave, strojevi i prijevozna sredstva nepoznata piscevim suvremenicima. Upravo tim elementima (iako ne samo njima) Jules Verne je zasluzio naslov "oca znanstvene fantastike".
U romanu "Mathias Sandorf" takvo je tehnicko cudo "otjelovljeno" u superbrzom brodu na elektricni pogon, kojim dr. Antekirtt i njegovi suradnici prelaze s kraja na kraj Sredozemlja mnogo brze nego ikoje tada poznato pomorsko prijevozno sredstvo. Taj se brod na elektricni pogon u romanu zove jednostavno "Electric". Flota dr. Antekirtta se zapravo, uz "klasicne" brodove (jedrenjake s pomocnim parnim pogonom) "Savarena" i "Ferrato", sastoji jos od tri "Electrica". Ovi su brodovi odigrali kljucnu ulogu u zavrsnom dijelu romana, pri obrani otoka Antekirtte od gusarskog napada.


Benett's Electric
Izvorni crtez "Electrica" iz romana "Mathias Sandorf", Verneovog ilustratora Leona Benetta


Miller's Electric
Skica "Electrica" kako ga je vidio Ron Miller u svojoj knjizi "Extraordinary Voyages"


Electric 1980
"Electric" kako je prikazan u TV-seriji "Mathias Sandorf" iz 1980. godine


Model "Electrica" kojeg su izradili članovi "Jules Verne Kluba", svibanj, 2000.


Evo kako je Jules Verne u romanu "Mathias Sandorf" opisao "Electric":
"Bio je to jedan od cudesnih Thornycrofta sto su posluzili kao uzor suvremenim torpiljarkama. Izduljeno, cetrdeset i jedan metar dugo celicno vreteno istisnine sedamdeset tona, bez jarbola i bez dimnjaka, a koje je izvana imalo samo ravnu palubu i metalnu krletku, s lecastim oknima sto su bila namijenjena kormilaru, a hermeticno bi se zatvarala kad bi iziskivalo more, moglo je ploviti izmedju dviju struja a da ne gubi ni vrijeme ni pravac slijedeci gibanje uzburkanih valova. Stoga, kako je sposobnoscu kretanja bilo nadmocno svim torpiljarkama Starog i Novog svijeta, lako je moglo razviti kakvih pedeset kilometara na sat. Zahvaljujuci iznimnoj brzini doktor je vec u brojnim prilikama uspio prevaliti izvanredne udaljenosti. Odatle je stekao moc sveprisutnosti sto su mu je pripisivali kad bi u vrlo kratkim vremenskim razmacima s ruba Egejskog otocja dohrlio na najdalji kraj Sirtskog mora.
Medjutim, izmedju Thornycrofta i doktorovih naprava postojala je znatna razlika, koja se sastojala u tome da se umjesto pregrijane pare upotrebljavala elektricna struja sto ih je pokretala uz pomoc snaznih akumulatora koje je sam izumio, a u kojima je mogao usladistiti naboj pod tako reci beskonacno visokim naponom. Zato je brzim napravama nadjenuo ime Elektrici uz obican redni broj. Takav je bio Elektrik 2 sto ga je upravo poslao u Boku Kotorsku".
(stranice 218-219 hrvatskog izdanja iz 1988.)UPOZNAJMO JULESA VERNEA

ČITAJTE JULESA VERNEA

JULES VERNE KLUB

MATHIAS SANDORF SITE


page created by DAVOR SISOVIC
Last Updated: June 3rd, 2000
Sponsored by ICE Engineering d.o.o. Pazin