Jules Verne: DOŽIVLJAJI TROJICE RUSA I TROJICE ENGLEZA U JUŽNOJ AFRICI
Aventures de trois Russes et de trois Anglais dans l'Afrique australe
(1872)

    Siječnja 1854. godine s obala rijeke Oranje u južnoj Africi, međunarodna znanstvena ekspedicija započinje mjerenje meridijanskog luka, radi utvrđivanja osnove za izračun duljine metra, prema tadašnjim međunarodnim konvencijama o uvođenju metarskog i dekadskog sustava. Ekspediciju čine tri engleska i tri ruska astronoma, bušmanski lovac-vodič Mokum, ruski i engleski mornari, te domorodački nosači. Vođe ekspedicije su Englez pukovnik Everest i Rus Matvej Struks, obojica hladni i ponositi; a među članovima su još engleski astronomi Džon Mare, strastveni lovac, i mladi Vilijam Emeri, te ruski astronomi Mihail Corn i rasijani znanstvenik opsjednut matematikom Nikolaj Palander.
    Na pogodnoj ravnici astronomi mjere osnovu od oko osam tisuća metara, prema kojoj će odabirom ciljnih točaka prema sjeveru postaviti mrežu trigonometrijskih trokuta, odnosno, znajući dužinu osnove, te kuteve svakog trokuta u mreži, moći će izračunati dužinu meridijanskog luka 24. meridijana. Kako ekspedicija napreduje prema sjeveru, jača suparništvo između vođa ekspedicije, Everesta i Struksa; nasuprot njima Emeri i Corn se blisko sprijateljuju; Mare se u društvu s Mokumom prepušta lovačkim strastima, a Palander je zabavljen matematičkim proračunima zbog čega je čak ugrozio ekspediciju izgubivši se na nekoliko dana. Pri nailasku na neprohodnu prašumu, Everest i Struks su se posvađali u izboru hoće li se šuma obići lijevo ili desno; dilemu je razbio Mokum zapalivši šumu i tako otvorivši prolaz.
    Kada dobivaju vijesti iz Evrope da su Rusija i Engleska zaratile, engleski i ruski dio ekspedicije se razdvajaju. Rusi nastavljaju mjerenja po istom meridijanu, dok Englezi odlaze zapadnije.  Nadomak jezera Ngami engleski i ruski dio ekspedicije se opet spajaju u zajedničkoj obrani od napada urođeničkog plemena Makololo, i uspješno prešavši jezero, zajedno dovršavaju posao. No, rezultati ekspedicije zamalo su ugroženi kada majmuni ukradu rasijanom Palanderu zapisnike s rezultatima mjerenja, pa svi kreću u lov na majmune da vrate zapisnike, što im je i uspjelo. Kraj vodopada rijeke Zambezi, nakon osamnaest mjeseci rada, slijedi završna provjera rezultata mjerenja, i utvrđuje se da je posao obavljen preciznije nego ikoji drugi u povijesti.


Jules Verne u ovom romanu, navodeći stvarna mjerenja meridijanskog luka, spominje i mjerenje što ga je 1754. godine obavio hrvatski znanstvenik Ruđer Bošković, dobivši "dužinu luka od pedeset šest hiljada devet stotina sedamdeset i tri hvata između Rima i Riminija".


sažetak priredio: Davor Šišović
prema izdanju: Doživljaji tri Rusa i tri Engleza, "Tehnička knjiga" Beograd, 1952., Sabrana dela Žila Verna, knjiga 8, preveo: Bogdan Jovanović

Povratak na stranicu "Čitajte Julesa Vernea"