Jules Verne: DVORAC U KARPATIMA
Le Château des Carpathes
(1892)

    U zabitom transilvanskom selu Werstu mještane plaše neobične pojave svjetlosti, grmljavine i dima u obližnjem dvorcu koji pripada obitelji Gortz. Ova barunska obitelj međutim nema, vjerovalo se, živih izdanaka, a posljednji  od njih, Rudolf pl. Gortz, nestao je prije više godina. Mještani vjeruju da su neobične pojave u dvorcu djelo vraga, Chorta, a njihovo praznovjerje pojačano je predajom da se dvorcu bliži propast kad s velike bukve pred njegovim zidinama otpadne posljednja grana. Upravo na početku pripovjesti s bukve otpada pretposljednja grana.
    Na pojavu dima u dvorcu, mladi Nic Deck (iako ga od toga odvraća tajanstveni glas koji se začuo niotkuda za vrijeme sastanka mještana u gostionici) odlučuje poći do dvorca vidjeti ima li u njemu ikoga, na putu ga prati praznovjerni mjesni liječnik, doktor Patak, no pokušaj ulaska u dvorac propao je kad je Nica od ulaznih vrata odbacila nepoznata sila i obeznanila ga.
    Doskora u selo dolazi putnik, mladi grof Franjo pl. Telek. Bio bi naprosto proputovao kroz selo, no kad je čuo za tajnovita zbivanja u dvorcu, a pogotovo da dvorac pripada obitelji Gortz, odlučio je ostati i također istražiti dvorac. Otkrivaju se njegovi motivi: prije više godina upravo on, Franjo pl. Telek, i posljednji gospodar dvorca u Karpatima, Rudolf pl. Gortz, bili su zaljubljeni u istu ženu, talijansku opernu pjevačicu La Stillu. Na posljednjem koncertu u Napulju, večer prije nego što se trebala udati za Teleka,  La Stilla je umrla na pozornici. Dva transilvanska plemića zbog te su tragedije zamrzila jedna drugoga, uzajamno se optužujući za La Stilinu smrt, ali nikad se više nisu vidjeli.
    Zato se Franjo Telek pridružuje odvažnijim mještanima u otkrivanju istine o tajni dvorca u Karpatima.
A istina je zaprepašćujuća: u dvorcu tajnim životom živi povratnik, barun Rudolf pl. Gortz, a neobične pojave koje su plašile mještane potjecale su od električnih naprava kojima se Gortz služio da sačuva uspomenu na La Stillu: uređaj koji je reproducirao zvuk njena glasa, nalik na Edisonov cilindrični fonograf, i svjetlosni uređaj koji je pomoću ogledala prikazivao njenu sliku.  Drugim električnim uređajima Gortz je držao nepristupačnim svoj dvorac: elektricitet je odbacio Nica pri pokušaju u dvorac, električnim telefonom Gortz je prisluškivao što se govori u mjesnoj gostionici i povremeno upućivao plašljivim i praznovjernim mještanima tajanstvena upozorenja.
    Nakon prodora grofa Teleka u dvorac, barun Gortz pokrenuo je mehanizam uništenja dvorca, i poginuo u ruševinama. Teleku je ostao fonografski aparat, pa je do kraja svog života mogao uživati u glasu svoje nesuđene ljubavi…


Sažetak priredio: Davor Šišović
Prema izdanju: Dvorac u Karpatima, Naklada A. Velzek, Zagreb, 1944., prijevod: Frida Sudić


Povratak na stranicu "Čitajte Julesa Vernea"