Jules Verne: 500 MILIJUNA RANI BEGUM
Les Cinq cents millions de la Begum
(1979)


    Francuski znanstvenik Francois Sarrasin na znanstvenom simpoziju u Londonu, najesen 1871. godine, saznaje da je imenovan nasljednikom ogromnog bogatstva od 500 milijuna franaka i plemićkog naslova, koje je naslijedio po svom pretku Jean-Jacquesu Langevolu, udovcu indijske princeze Begum Gokool. Ponesen filantropskim ocjećajima, dr. Sarrasin odlučuje sav taj novac uložiti u znanost i pomoć napretku čovječanstva.
    Zamisao se trebala realizirati izgradnjom idealnog grada, isplaniranog prema svim modernim znanstvenim saznanjima. Međutim, pojavljuje se još jedan pretendent na nasljedstvo: Nijemac, profesor Schulze, koji uspije dokazati i svoju rodbinsku povezanost s obitelji Langevol, pa se nasljedstvo dijeli popola.
    Pet godina kasnije, na zapadu američke države Oregon već su nikla dva grada. Prvi je France-Ville, idealni grad sagrađen prema zamislima dr. Sarrasina, na obali Tihog oceana, grad sretnih i zdravih ljudi, u kojem su bolest i smrtnost nakon pet godina gotovo iščezli; i deset kilometara dalje - Stahlstadt, Grad čelika, kojeg je izgradio profesor Schulze, stvorivši od toga grada, vođenog vojničkim režimom i željeznom disciplinom, najveću tvornicu oružja na svijetu.
    Jednog dana u Stahlstadt stiže mladi radnik Johann Schwarz, zapošljava se u livnici, no postupno, svojim sposobnostima i znanjima napredujući sve više, stječe osobno povjerenje profesora Schulzea, koji ga imenuje glavnim tehničkim crtačem za novi projekt. Radi se o ogromnom topu dometa deset milja i o dvije nove vrste granata: jedne su punjene višestruko rasprskavajućim dijelovima i namijenjene su izazivanju požara i eksplozija na vrlo velikoj površini; a druge su punjene kondenziranom ugljičnom kiselinom, i pri rasprsnuću izazivaju smrzavanje svega u krugu od nekoliko stotina metara. Schulze priopćuje Schwarzu da prvu pokusnu zapaljivu granatu namjerava ispaliti na France-Ville, no stoga što mu je odao tu tajnu, osuđuje ga na smrt i zadužuje dva stražara da ga neprestano čuvaju. Schwarz ipak uspijeva pobjeći, i kad stigne do France-Villea, ispostavlja se da je on zapravo Marcel Bruckmann, najbolji prijatelj Sarrasinovog sina Octavea i zaručnik njegove kćeri Jeanne. Upozorio je stanovnike France-Villea na predstojeći napad, i započele su pripreme za obranu, no za nekoliko sati nebom je iz pravca Stahlstadta doletjela ogrmna granata…. i nastavila se kretati nebom iznad grada, ne pogodivši cilja. Schulze je prejakim punjenjem dao granati preveliku početnu brzinu i ona je odletjela u svemir. Svi su očekivali novi napad, međutim do njega nije dolazilo…
    Doskora su novine donijele vijesti o bankrotu Schulzeove kompanije. Stahlstadt je opustio, no nitko nije znao što je sa Schulzeom. Marcel i Octave krenuli su istražiti Stahlstadt, i nakon borbe s dva tjelohranitelja, jedina preostala stanovnika Grada Čelika, našli su tajni prolaz do Schulzeovog ureda i zatekli zlog profesora smrznutog plinom iz njegove vlastite granate. Opasnosti za France-Ville je nestalo, Sarrasin je kupio propali Stahlstadt, i Idealni grad je time dobio svu njegovu industriju kao potporu svome napretku.Priredio: Davor ŠIŠOVIĆ
Prema izdanju: "500 milijuna Rani Begum", "Alfa" Zagreb, 1977. (preveo Ladislav Grakalić) - objavljeno u istoj knjizi s kraćim pričama "Pobuna na brodu Bounty" i "Drama u Meksiku"

Povratak na stranicu "Čitajte Julesa Vernea"