Jules Verne: PUT OKO SVIJETA U OSAMDESET DANA
Le Tour du monde en quatre-vingts jours
(1873) 
    Tijekom partije whista u londonskom "Reform klubu" odvija se gentelmenska rasprava o pljačkašu Engleske banke i o mogućnosti da dotični izbjegne potjeri skrivajući se po cijelom svijetu. Phileas Fogg tvrdi, potkrepljujući to proračunom lista "Morning Chronicle", da se svijet može obići u 80 dana, uračunavši sve tehničke nezgode i prirodne sile koje bi se tu mogle uplesti. Ova Foggova izjava dovodi od oklade u 20000 funti s članovima "Reform kluba", koja nastupa te večeri 2. listopada u 8.45, a završava s 21. prosincem u 8.45, a dokazat će se vizama u putovnici.
    Iste večeri Phileas Fogg i njegov novi sobar Jean Passepartout kreću na put s 20000 funti i osnovnom prtljagom te "Bradshawovim voznim redom za kontinent i kolonije". Put je započeo željeznicom preko evropskog kontinenta i parobrodom do Sueza, gdje detektiv Scotland Yarda, Fix, prepoznaje u Phileasu Foggu osobu koja odgovara opisu pljačkaša Engleske banke, te ga počinje slijediti i ometati po njegovom putu oko svijeta da bi ga mogao uhititi na britanskom tlu.
    Put iz Sueza nastavljaju parobrodom preko Crvenog mora do Bombaja, gdje sluga Passepartout upada u nevolju i ostaje bez cipela koje su mu oteli ljutiti Indijci u pagodi, te jedva stiže na vlak za Calcutu, u kojoj plaća kaznu i otkupljuje cipele za 2000 funti. U vlaku upoznaju brigadnog generala Cromartya, koji im se priključuje na putu nakon što su iz vlaka, zbog prekida pruge, prešli na slona i jašući nastavili put, te u spašavanju mlade princeze Aude od spaljivanja na pogrebnoj lomači, koja tako postaje njihov suputnik.
    U nastavku puta hrabri putnici zakašnjavaju na parobrod za Yokohamu te se razdvajaju zahvaljujući Fixu koji u Hong Kongu opija Passepartouta da ne bi stigao javiti Foggu i Audi da parobrod kreće ranije. Fogg međutim unajmljuje peljarski brod, pa u Shangaju stižu na parobrod za Ameriku i opet sreću  Passepartoua.
    Po dolasku u SAD, na put preko kontinenta polaze vlakom, ali nakon što ih napadnu Indijanaci pa moraju spašavati otetog Passepartoua, nastavljaju saonicama do Omahe po snijegu, a onda dalje vlakom do New Yorka. Kako su zbog Indijanaca zakasnili na parobrod za Liverpool, Fogg unajmljuje teretni parobrod "Henriettu", a tijekom plovidbe ga i kupuje da bi drvenu građu iskoristio kao gorivo da stigne na vrijeme u Livetpool.
    Po dolasku u Englesku, policija uhićuje Phileasa Fogga i drži ga u pritvoru 18 sati, dok se ne ispostavi da je pravi kradljivac već uhićen, pa on dolazi u London s pet minuta zakašnjenja i gubi okladu. Iako je time izgubio okladu i bogatstvo, Auda ga prosi za muža i tako slučajnošću saznaju (jer su se htjeli oženiti idući dan) da su stigli za 79 dana a ne za 80 dana (dobili su jedan dan putujući u smjeru istoka), te Phileas Fogg stiže na vrijeme u Reform klub i dobija okladu.


mali dodatak: PRORAČUN MORNING CHRONICLA o putu oko svijeta za 80 dana:

1.Od Londona do Sueza, preko Mont Cenisa i Brindisija, željeznicom i parobrodom......7 dana
2.od Sueza do Bombaja, parobrodom................................................................................13 dana
3.od Bombaja do Calcutte, željeznicom...............................................................................3 dana
4.od Calcutte do Hong Konga, parobrodom......................................................................13 dana
5.od Hong Konga do Yokohame, parobrodom....................................................................6 dana
6.od Yokohame do San Francisca, parobrodom................................................................22 dana
7.od San Francisca do New Yorka, željeznicom..................................................................7 dana
8.od New Yorka do Londona, parobrodom i željeznicom....................................................9 dana
                                                                                                                              Ukupno: 80 dana Sažetak priredio: Mirko Grdinić
Prema izdanju: "Put oko svijeta u osamdeset dana", Mladost, Zagreb, 1980. (5 izdanje)

 

Povratak na stranicu "Čitajte Julesa Vernea"