Mathias Sandorf 1980. film

1963.


created by DAVOR SISOVIC

KRATAK SADRZAJ: Mathias Sandorf i njegovi suradnici pripremaju urotu za otcjepljenje Madjarske od Austro-Ugarske, medjutim zahvaljujuci izdaji, bivaju uhvaceni i zatvoreni u Pazinsku tvrdjavu. Iz nje bjeze spustajuci se gromobranom niz zidine, i kroz podzemlje Pazinske jame dospijevaju na slobodu. Mathias Sandorf ponovno se stavlja na celo pobune, obracunava se izdajnicima, no ponovno ga hvataju. Od strijeljanja pod zidinama Pazinske tvrdjave spasavaju ga pobunjenici koji su u pobjednickom pohodu izborili slobodu...


court in Pazin

Scena sudjenja Mathiasu Sandorfu (u sredini, glumac Louis Jourdan), Stjepanu Bathoryju i Ladislavu Zathmaru, u pazinskom Kastelu. Iako film nije sniman u Pazinu, dvorana u kojoj se odrzava sudjenje vrlo je nalik na stvarno postojece prizemne sale pazinskog Kastela.


Pazin Tower

Pazinski Kastel kako je prikazan u ovom filmu, u sceni oluje za vrijeme koje Mathias Sandorf i Stjepan Bathory bjeze niz zidine. U stvarnosti, srednjovjekovni dvorac u Pazinu u kojeg je Jules Verne smjestio dramaticne dogadjaje romana "Mathias Sandorf", vise nema visoke kule, mnogo je siri, i danas nije osamljena gradjevina, nego je okruzen drugim starim zgradama.


escape

Dramaticna scena spustanja niz gromobran uz zidine pazinskog Kastela.


end of film

Jedna od zavrsnih scena filma, kada Mathiasa Sandorfa dovode na strijeljenje pod zidine pazinskog Kastela. Ovdje se cijela gradjevina dvorca vidi malo bolje: u filmu Georgesa Lampina, ulogu pazinskog Kastela "glumio" je slican dvorac kraj Barcelone u Spanjolskoj.


next back home titleSponsored by ICE Inzenjering d.o.o. Pazin
Last Updated: 1997. November 26