Dalibor Perković:

SVA KRV ČOVJEČANSTVA

roman, Biblioteka WARP, knjiga 1, Naklada "Zoro", Zagreb-Sarajevo 2005., 361 str., urednik Davor Šišović, ilustracija na naslovnici Aleksandar Žiljak, ISBN 953-6296-40-3

Iako se ljudski rod raširio velikim brojem novootkrivenih planeta, u doba kad Zemlja stenje pod osamdeset milijardi gladnih usta, širenje u svemir tijekom nekoliko stoljeća još uvijek nije donijelo kontakt s izvanzemaljskim vrstama. Slučajno otkriće artefakata izumrle izvanzemaljske civilizacije u dubokom svemiru povod je za tajnu misiju s više prikrivenih ciljeva...

Ovaj izvrstan roman Dalibora Perkovića otvara nadolazeće zlatno doba hrvatske znanstvene fantastike. Generacija pisaca stasala na prijelomu tisućljeća, afirmirana pričama objavljivanima u Futuri, Sferakonskim zbirkama i biblioteci "Sfera" sada ulazi u novu kreativnu fazu: zrela je za roman kao najizazovniju formu, i počevši s Perkovićem, otvara se domaćoj publici kvalitetom ravnom onoj koja nam dolazi kroz inozemna izdanja.

"Sva krv čovječanstva" je prva knjiga u Biblioteci WARP, kojom Naklada "Zoro" iz Zagreba kani objavljivati romane i autorske zbirke priča afirmiranih domaćih autora znanstvene fantastike i srodnih žanrova.

 

Ionas je pokušao zamisliti krv pola milijuna ljudi: tri milijuna litara krvi. Tri krvave kocke sa stranicom od deset metara. Ustvari tako malo, shvatio je. Koliko bi krvi izlilo čitavo čovječanstvo? Stotinu i dvadeset milijardi ljudi puta pet ili šest litara daje oko sedamsto milijardi litara. I na čijim je rukama ta krv? Na čijim je rukama sedamsto milijuna kubičnih metara krvi? Ionas zamisli jezero duboko deset metara, a široko i dugačko malo manje od osam i pol kilometara. Sedamdeset kvadratnih kilometara površine, deset metara dubine. Eto, to je sva krv čovječanstva, na nekoj zemljopisnoj karti jedva da bi bila vidljiva. Na nekoj mapi galaksije ne bi ni postojala. Toliko krvi, toliko užasa, toliko smrti, a ti misliš da je sve tvoja krivica!
(ulomak iz romana)

 

O piscu:

Dalibor Perković rođen je u Malom Lošinju 1974. godine, ali greškom, kaže,  jer je mama tamo bila na godišnjem. Odrastao je u Petrinji, a sada živi, studira i piše u Zagrebu. Prvu priču, Valberg, objavio je u zbirci hrvatskog SF-a Dnevnici entropije 1996. godine. Nagrade Sfera dobio je za novele Banijska praskozorja (2000.) i Preko rijeke (2004.). Na natječaju Istrakona 2005. dobio je treću nagradu za priču U fazi. Objavio je zbirku priča Preko rijeke u Biblioteci Sfera (2004.). Sva krv čovječanstva prvi mu je roman, a druga objavljena knjiga. Na hrvatskoj SF sceni poznat je kao urednik konvencijskog biltena zagrebačkog Sferakona, kao izvjestitelj s domaćih i inozemnih SF konvencija u fanzinu Parsek, a na Internetu je poznatiji pod nadimkom Izitpajn.

Kako naručiti knjigu?

Telefonskim pozivom u Nakladu "Zoro" na brojeve (01) 46-15-655 ili (01) 46-15-071 radnim danom od 7-14 sati, ili na mail: zoro@zg.htnet.hr ili poštom na adresu Naklada Zoro, Iblerov trg 9, 10000 Zagreb.

Cijena za neposrednu narudžbu u Nakladi "Zoro": 130 kuna.