KNJIGA ZA PLAŽU (55)

Odanost na kušnji

Dalibor Perković: «Preko rijeke», zbirka SF priča, Biblioteka Sfera, Mentor, Zagreb, 2004.


U pričama Dalibora Perkovića do rješenja se dolazi na teže načine. Njegove likove očekuje puno napora, i fizičkih i psihičkih, oni prolaze kroz naporne borbe i krvave avanture, oni na sebi moraju iskušati teškoće da bi ih uopće mogli savladati, oni se u opasnim iskušenjima mijenjaju, i često se na kraju pitaju je li ishod bio vrijedan tolikoga truda. Na početku su obično u službi nekoga sustava, bilo vlasti, bilo vjerovanja i predrasuda, iako mu nisu bespogovorno odani. Vole razmišljati svojom glavom, čak i kad je ta svojeglavost protivna naređenjima ili usađenim uvjetovanostima. Njih režimi koriste za obavljanje opasnih zadataka o kojima ne smije biti preživjelih svjedoka, zato od junaka lako prerastaju u žrtve, od progonitelja postaju subverzivni bjegunci. Perković suvereno vlada dočaravanjem napetosti i akcije, odlično transformira karaktere svojih likova i suočava ih s okruženjem u kojem opasnosti rastu kako se događaji razvijaju. U zbirci Preko rijeke sakupljene su četiri podulje priče, i svaka nam od njih nudi izuzetno bogatstvo doživljaja.
Prva je priča, Djeca božja, smještena u neodređenu, ali čini se ipak malo dalju budućnost našega planeta. Većim dijelom svijeta totalitarno vlada katolička crkva, a njen sustav brane crkveni redovi pretvoreni u specijalne jedinice vrhunski obučenih, genetski modificiranih komandosa čiji zapovjednici raspolažu paranormalnim moćima.

Glavni su neprijatelji, naravno, heretici. Glavni je lik zapovjednik jedne takve jedinice, koji dobiva zadatak da eliminira jednu heretičku grupu. Akcija završava neuspjehom, jer se ispostavi da vođa heretika raspolaže moćima većima od zapovjednikovih. Ravnodušnost nalogodavaca prema neuspjehu akcije, i pokušaji zataškavanja u kojima i sam zapovjednik mora nestati, postupno razotkrivaju jednu od najvećih tajni pomoću kojih se katolička crkva održava na vlasti.
Slijedi priča Banijska praskozorja, s izuzetno originalnim zapletom smještenim u ozračje domovinskog rata. Iza linije fronta, u srpskoj pozadini, ruši se svemirski brod, a slučaj zajedno istražuju dvojica bivših prijatelja, jedan naš i jedan njihov. Obojica su vrlo motivirani jer su prije dosta godina, u vrijeme mira, bili svjedoci jednom vanzemaljskom posjetu s tragičnim ishodom. U njihovom traganju za ostacima pale letjelice i eventualno preživjelim vanzemaljcima prelama se mnogo toga iz njihovih negdašnjih zajedničkih dana, i njihove bliže prošlosti koja krije mnoge mračne tajne. Priča kulminira i raspleće se na sasvim neočekivani način, iznenađujući i bolan, i za likove i za sve što oni predstavljaju.
Treća je priča po atmosferi i sadržaju iznimka u zbirci. Humoristična je, a opet topla i ljudska, smiješna i tragična u isti mah. Naslov joj je Utjecaj moderne tehnologije na zbacivanje seksualnog jarma, a opisuje doživljaje mladog bračnog para koji si je za doma nabavio kućni model vremeplova, i naučio ga koristiti za kreativno obogaćivanje seksualnog života… dok nešto nije pošlo po zlu.
Posljednja je po redu naslovna priča, Preko rijeke, a nju bismo na prvo čitanje mogli ocijeniti i kao epski fantasy budući da se događa u svijetu nalik na zemaljsko srednjovjekovlje ili na iz filmova i stripova poznato i u domaćoj književnosti sve popularnije sword and sorcery ozračje. Tema priče je, na prvi pogled, sukob dva svijeta, dvije civilizacije različitih vrijednosnih sustava, koje se bore za životni prostor. Jednu od njih upoznajemo samo kao neprijatelje i napadače, dok se zapravo dramatski sukob događa unutar druge, braniteljske civilizacije. Vrijedi li ustaljeni način života i sustav vrijednosti ugrađen u najviše dosege ljudskog uma, religiju i filozofiju, braniti na način koji neposredno krši i ruši baš ta osnovna načela? Glavni lik, svećenik nižeg reda iz napadnutog naroda, prolaskom kroz kušnju odanosti postupno spoznaje da se nijedna sudbina ne može unaprijed napisati, i da nijedan autoritet ne može opravdati besmislene žrtve. Slično junaku iz prve priče, i ovaj će svoj zadatak izvršiti, i pri tom se svjesno otrgnuti od sustava koji njime manipulira.

Davor ŠIŠOVIĆ
(objavljeno u Glasu Istre 10. srpnja 2004.)


KNJIGA ZA PLAŽU