KNJIGA ZA PLAŽU (50)

Svjetovi urnebesno stopljeni

Zoran Krušvar: «Najbolji na svijetu», zbirka SF priča, Mentor, Zagreb, 2004.


Bljesak Zorana Krušvara na domaćoj književnoj sceni jedinstvena je pojava u novije vrijeme: u nepune dvije godine taj je mladi Riječanin osvojio dvije nagrade Sfera, jednu Istrakonovu nagradu, objavljivao priče svugdje gdje se objavljivati dalo, i nakupilo ih se kroz to kratko vrijeme dovoljno za jednu izvrsnu zbirku. Krušvarova znanstvena fantastika pršti od duhovitosti, akcije, jezičnih začkoljica, inovativnih rješenja, naglih preokreta, neočekivanih raspleta, odličnih završetaka, i, što je kod njega posebno zanimljivo, domaćeg štiha: likovi prepoznatljivih imena vrludaju poznatim ili bar naslutivim krajolicima i ulicama, i tako nam postaju bliski, unatoč njihovim nevjerojatnim doživljajima.
Zbirku otvara priča koja je već postala legendom: «Dvoboj», odlično napisana minijatura o srazu divovskih ratnih robota Nezavisne Zemlje Istre i Hrvatske vojske, Velog Jože i Regoča. Upravo je iz te priče izvučen motiv za ilustraciju na naslovnici zbirke, izvrstan crtež Štefa Bartolića (obratite pažnju na vizuru Motovuna u pozadini).  Slijedi priča «Tko s Đavolom tikve sadi», iz koje proizlazi pouka da u pijanom stanju nije uputno davati obećanja nadnaravnim bićima, jer kad se otrijeznimo, Vrag može doći po svoje.

«Igra» je još jedna minijatura, nagrađena Sferom, o Orcima koji se igraju ljudi, a njen svojevrsni nastavak, «Demoni», pripovijeda o istim likovima u novoj urnebesno smiješnoj situaciji. Slijedi jedan erotski horror, priča «Mario», s atmosferom nalik na onu u znamenitom filmu «Cat People», pa zatim pripovijetka s naslovom «Pripovijetka», o nezgodama SF pisaca budućnosti.«Osveta» je minijatura o neobičnom ishodu vanzemaljske invazije na Zemlju, a u priči «Terapija» čitamo o još jednom stapanju svjetova, ovaj put kroz zgodu o čarobnjaku koji traži psihijatrijsku pomoć u našoj «dimenziji». Između ostalog, u toj priči možemo saznati zašto je Harry Potter moćniji čarobnjak od Gandalfa iz Gospodara prstenova (!). «Miss Universe» je priča o žudnji za ljepotom koja nezgodno svršava uslijed pogrešnog shvaćanja značenja istih pojmova u «zemaljskoj» i «malo široj» upotrebi. «Ezoterica Croatica» je malo podulja priča u kojoj su na nevjerojatno duhovit način spojene naizgled nespojive stvari: i riječki studenti, i vanzemaljske otmice, i Mulder i Scully, i sedam sekretara SKOJ-a, i još koješta. Slijedi malo ozbiljnije priča, minijaturna space-opera «Brodovi u tami», iz koje se sluti da su svemirske crne rupe možda portali ka zagrobnom životu. Uz vješto spajanje mitoloških i svemirskih motiva, ova je priča vjerojatno u svjetskom SF-u prva koja govori o prvim Romima u svemiru. Da je Krušvar sposoban i za SF-romantiku vidi se kroz priču «On», a atmosferu poučnih drevnih bajki donosi nam priča «Ivanuška budaletina».
Na sam kraj zbirke smještena je naslovna priča, «Najbolji na svijetu», još jedna izvrsna podulja priča o vremenskom paradoksu kroz koji se prelama ne samo sudbina četvero mladih, glazbi naklonjenih, ljudi iz našeg prostor-vremena, nego i znanstvenika koji je izumio putovanje kroz vrijeme, a uzgred i – Adolfa Hitlera.
Zaključio bih: priče Zorana Krušvara svidjet će se i onima koji prate i onima koji ne prate znanstvenu fantastiku, zaintrigirat će i one koji od čitanja očekuju tek vrhunsku zabavu, i one koji tragaju za nekim dubljim značenjima; umorne će okrijepiti, a odmorne nadahnuti za nova postignuća, s osmijehom na usnama. Ozbiljno. Kome se svidjela neka od Zoranovih priča, u ovoj ih zbirci na kupu ima čak četrnaest, tko još ne pozna Krušvara kao pisca ovom će zbirkom nedvojbeno biti osvojen, a tko želi najprije «ispitati teren», neka dođe poslušati Zorana Krušvara uživo, na treći Festival fantastične književnosti u Pazinu, 25. i 26. lipnja.

Davor ŠIŠOVIĆ
(objavljeno u Glasu Istre 05. lipnja 2004.)


KNJIGA ZA PLAŽU