BILTEN “JULES VERNE KLUBA” - BROJ 6 - PAZIN, STUDENI 2000. - STRANICA 9


NOVOSTI IZ SVIJETA JULESA VERNEA


VERNEOVA ZDRAVICA OSVAJANJU MJESECA

Jules Verne je stigao i do stranica hrvatske revije "Svijet u časi", koja piše o vinu, kulturi jela i pića i turizmu. Na početku opširnog članka “Zapisi iz Burgundije“, autor Željko Suhadolnik piše: “Znate li da je Jules Verne u svom futurističkom romanu o putovanju na Mjesec napisao kako će astronauti, kad dođu na taj planet, veliki događaj proslaviti vinom iz sela Nuits-St.-Georges, što se nalazi u vinogorju Cotes de Nuits u Burgundiji?

Maštanja legendarnog pisca ostvarila su se, iako, naravno, ne i za njegova života, i makar zdravica s crnim pinotom nije bila u svemiru. Početkom sedamdesetih godina prvi astronaut koji je stupio na Mjesec, Amerikanac Neil Armstrong, došao je, po obavljenom zadatku na nebu, u Nuits-St.-Georges, i tu je priređeno slavlje uz crni pinot. Verne je očito bio dobar poznavatelj vina kad se odlučio baš ovaj crnjak vezati uz spomenuti povijesni trenutak čovječanstva”.

B. Š.


RUSKA EKSPEDICIJA TRAGOM DJECE KAPETANA GRANTA

Iz Rusije nam se javio Yuriy Khvostov, koji predvodi organizaciju ekspedicije koja će slijediti itinerar putovanja junaka iz Verneovog romana «Djeca kapetana Granta». Cilj ove ekspedicije je ostvariti zamisao velikog pisca, ali i pridonijeti širenju ekološke svijesti, i upoznavanju kultura zemalja kroz koje se putuje.

Početak ekspedicije planiran je za kraj 1999. godine, polaskom iz Glasgowa. Tijekom ekspedicije predviđeno je putovati brodom, biciklima, i pješice, a sudionici će, poput likova iz romana, slijediti 37. paralelu kroz Južnu Ameriku, Australiju i Novi Zeland, s planiranim povratkom u Glasgow nakon deset mjeseci. Organizatori ovog putovanja, naravno, imaju na umu također popularizirati ime velikog sanjara i pisca Julesa Vernea, te pokazati kako duh avanturizma može postojati i u naše vrijeme.

Kako je prošlo ovo putovanje možete saznati javite li se na adresu: Yuriy Khvostov, do vostrebovaniya, Pochtovoe otdelenie 113648, Severnoe Chertanovo, Moscow, Russia, ili na e-mail adresu dmitriy@agama.com

D. Š.


NOVA POŠTANSKA MARKA

Francuska pošta tiskala je prigodnu marku u povodu 95. obljetnice izlaska Vernovog romana «Svjetionik na kraju svijeta» (Le Phare du Bout du Monde). Radnja ovog romana zbiva se na Rtu Horn, na krajnjem jugu Južne Amerike.
D.Š.


POČELO EMITIRANJE TV-SERIJE
The Secret Adventures of Jules Verne

Kanadska televizijska postaja CBC počela je 18. lipnja 2000. godine emitirati TV-seriju «The Secret Adventures of Jules Verne» (Tajne pustolovine Julesa Vernea). Atmosfera serije podsjeća na onu iz «Mladog Indiana Jonesa», a u radnju su uključene mnoge povijesne ličnosti Verneovog doba, no oživljeni su i neki likovi iz njegovih romana.
Na početku serije, Jules Verne je mladi pariški student koji sanja kako će postati veliki pisac, pisati romane o budućnosti. Međutim, otimaju ga pripadnici tajnog društva «Liga Tame» (League of Darkness), i prisiljavaju ga da im oda svoje vizije budućnosti, kako bi se njima okoristio Ligin monstruozni vođa, Grof Gregory.
U međuvremenu, upoznajemo Phileasa Fogga, koji se nakon smrti svoga oca, Sir Bonifacea Fogga, šefa britanske Tajne službe, odaje kocki. Fogg na kartama dobiva zrakoplov Aurora, i njime pomaže svojoj rođakinji Rebecci Fogg, tajnoj agentici, u spašavanju Julesa Vernea iz zlokobnih kandži Lige Tame.

D. Š.


SADRŽAJ BILTENA BROJ 6