BILTEN “JULES VERNE KLUBA” - BROJ 6 - PAZIN, STUDENI 2000. - STRANICA 8


NOVE KNJIGE, NOVI ČLANOVI


Ugodan susret na Motelu „Lovac“ u petak, 26. studenog 1999. godine, donio je “Jules Verne Klubu” četiri nova člana i mnogo novih zanimljivih knjiga. Dvojica od četvorice novih članova su iz Rovinja, a dvojica su nakladnici iz Švicarske, stari prijatelji Istre. Jurgen Braunschweiger, vlasnik i direktor izdavačke kuće «Motovun Book» sa sjedištem u Luzernu, poklonio je Klubu dva izdanja njemačkog prijevoda dramske adaptacije romana «Put oko svijeta u 80 dana» iz 1969. godine češkog književnika Pavela Kohouta, «Reise um die Erde in 80 Tagen», u izdanju tvrtke «Verlag C. J. Bucher».

Gospodin Braunschweiger nam je u Pazin donio pristupnu donaciju još jednog člana iz Švicarske. Ruedi Bettschart, suvlasnik i direktor nakladničke kuće «Diogenes Verlag» iz Zuricha, poklonio je Klubu osam romana Julesa Vernea u izdanju svoje tvrtke, objavljenih u razdoblju od 1974. do 1985. godine («Die Eissphinx», «Die Erfindung des Verderbens», «Zwanzig-tausend Meilen unter Meer I-II», «Reise zum Mittelpunkt der Erde», «Von der Erde zum Mond», «Reise um die Erde in achtzig Tagen», «Zwei Jahre Ferien», i «Das erstaunliche Abenteuer der Expedition Barsac»). Ovaj posjet imamo zahvaliti našem starom prijatelju i promotoru julesverneovskih ideja u Rovinju, prof. Josipu Folu, koji se u Klub učlanio darujući jedno Verneovo njemačko izdanje s dva romana -  «2 Jahre Ferien» i «Das Dorf in den Lueften» (Verlag Barmeier & Nikel, Frankfurt, 1968.), te fotokopiju hrvatskog časopisa «Turizam» iz 1968. godine u kojem je prvi put na hrvatskom jeziku objavljan izvadak iz romana «Mathias Sandorf». Četvrti novi član što ga je naš Klub stekao tog sretnog petka je Josip Mikić iz Rovinja, koji je Klubu poklonio roman «Carev glasnik» (Michel Strogoff), (Otokar Keršovani, Rijeka, 1969.). S ovom «akvizicijom», «Jules Verne Klub» u Rovinju sada ima već tri člana i perspektivu za razvijanje klupskih aktivnosti u drugom istarskom gradu u kojem se, nakon Pazina, događa radnja romana «Mathias Sandorf», a članstvo švicarskih nakladnika također nadahnjuje za buduće zajedničke pothvate.

D. Š.


"JULES VERNE KLUB" PREDSTAVIO SE U ROVINJU

Rovinjsko Pučko otvoreno učilište bilo je u srijedu, 16. veljače 2000. godine domaćin predstavljanju pazinskog "Jules Verne Kluba", čime je i neposredno započela suradnja dva istarska grada povezana pričom romana "Mathias Sandorf". Tom je prigodom za rovinjsku publiku postavljena izložba o Julesu Verneu, uključujući i izbor zanimljivijih izdanja iz klupske zbirke, a tribinu u dvorani rovinjskog Doma Kulture posjetilo je nekoliko desetaka vrlo zainteresiranih slušatelja.
O refleksijama Verneova "Mathiasa Sandorfa" na Rovinj govorili su Marino Budicin i Josip Folo. Iako je nepoznato je li strastveni moreplovac Verne posjetio Rovinj, Budicin je istaknuo da je, u vrijeme zbivanja romana, Rovinj uz Pulu bio najznačajniji grad u Istri, s deset tisuća stanovnika i razvijenim ribarstvom, trgovinom, brodogradnjom i zanatstvom. Po nepreciznim opisima u romanu, vidi se da je Verne površno poznavao Rovinj. Gradske zidine o kojima piše, više nisu postojale, a umjesto prepoznatljivih korišteni su imaginarni toponimi.
Josip Folo se osvrnuo na dio romana "Mathias Sandorf" koji se zbiva u Rovinju. Nakon bijega Sandorfa i Bathorija iz pazinskog Kaštela i njihova podzemnog puta kroz Pazinsku jamu, oni dospijevaju u rovinjsku uvalu Salina. Od početka ih slijedi i špijunira prorežimski Carpena, ali im pomaže ribar Andrea Feratto, porijeklom Korzikanac. U Rovinju dolazi do raspleta prvog djela romana, koji je zbog kasnog izdanja, pred 20 godina, u nas slabo poznat. Može se reći da Rovinj nije iskoristio Vernea za promidžbu svog turizma, naglasio je Folo, te je stoga inicijativa Pazina hvalevrijedna. Poznato je naime da Austrija veći dio svog turističkog imagea gradi na povijesti i kulturi, što nije slučaj i kod nas.
O stvaralaštvu Julesa Vernea, pisca i vizionara koji je napisao 70 romana i 30 pripovijedaka, govorio je Davor Šišović, a predsjednik "Jules Verne Kluba", ujedno i direktor Turističke zajednice Pazina, Radenko Sloković, osvrnuo se na pazinska iskustva u sprezi turizma i kulture. Klub je tom prilikom poklonio rovinjskoj gradskoj knjižnici jedan primjerak hrvatskog izdanja romana «Mathias Sandorf».
Aldo POKRAJAC


SADRŽAJ BILTENA BROJ 6