BILTEN “JULES VERNE KLUBA” - BROJ 6 - PAZIN, STUDENI 2000. - STRANICA 7


DRUGA OBLJETNICA KLUBA


U utorak, 8. veljače 2000. godine, na 172. rođendan Julesa Vernea i drugi rođendan “Jules Verne kluba” u Pazinu je, na motelu "Lovac", održana godišnja skupština Kluba na kojoj se okupilo tridesetak članova i gostiju. Nakon uvodne riječi predsjednika Kluba Radenka Slokovića, Davor Šišović je izložio aktivnosti kluba koje su ostvarene u 1999. godini. Radenko Sloković je izložio financijsko izvješće za 1999. godinu.
Zatim je predstavljen plan rada za 2000. godinu s posebnim osvrtom na nekoliko najvažnijih projekata: sudjelovanje na “Festivalu Julesa Vernea” u francuskom gradu Dinardu, izdavanje knjige "Gospodin Dis i gospođica Es" u suradnji s “Danima orgulja u Istri” (ovaj je projekt izložila gospođa Vedrana Gamboc iz Umaga) te bogatije i bolje organizirane “Dane Julesa Vernea”.
U raspravi je sudjelovalo više članova Kluba i gostiju. Josip Folo, član Kluba iz Rovinja, napomenuo je da bi ljude iz jačih turističkih središta trebalo "zaraziti virusom" kulturnog turizma.

Predložio je također da se sudjelovanje na “Festivalu Julesa Vernea” u Dinardu što više iskoristi za promociju Istre i to ne samo kroz vezu s Julesom Verneom. Skrenuo je pažnju na mađarsko tržište, te naglasio da bi se u ovaj naš projekt trebalo polako uključivati i druga mjesta u Istri, primjerice Rovinj i Vižinada, koji se spominju u romanu “Mathias Sandorf”, ali i Dubrovnik.

Na kraju je nadodao da bi trebalo dobro iskoristiti put u Dinard, te je priznao da u Istri zaista nedostaje jači pristup "kulturnom" turizmu.
Josip Barbić je podsjetio na neke pojedinosti projekta uređenja Pazinske jame od prije 12 godina i napomenuo da će Klubu dati na raspolaganje svu dokumentaciju koja je tada napravljena. Zvonimir Blažević je ponudio materijale iz svoje emisije o podzemlju za promociju Istre, ali da se ti materijali iskoriste i za promociju Pazinske jame.
Ivan Mohorič, član Kluba iz Slovenije, također je podržao rad Kluba, te poklonio Klubu svoju knjigu “Tihi šepet davnine”, reviju “Misteriji” u kojoj je izašao njegov članak o lanjskim “Danima Julesa Vernea”, te slovensko izdanje romana “Mathias Sandorf” koje Klub do sad nije posjedovao.
Nakon toga je službeni dio skupštine završio, a neformalno druženje članova Kluba i njihovih gostiju nastavljeno je kušanjem vina “Perun” iz podruma Adriana Putinje.
Tihana ŠEPIĆ

Gospodin Branko Curić, pročelnik županijskog Odjela za turizam i trgovinu, dao je podršku Klubu, napomenuo je da je i prošle godine bio gost na našoj skupštini te je izrazio uvjerenje da će se unatoč cjelokupnoj situaciji u državi i općoj besparici, i u ovim uvjetima za dobre programe uvijek naći nešto novca. Napomenuo je da će Turistička zajednica i Istarska županija podržati neke projekte Kluba, ali da ne može odmah ništa obećavati.


«Jules Verne Klub» bio je gost RIKON-a '99, konvencije znanstvene fantastike održane od 1. do 3. listopada 1999. godine u Rijeci, u organizaciji ovdašnjeg SF&F kluba "Aurora". Nastup na RIKON-u obuhvaćao je predavanje o Julesu Verneu, projekciju filma "20000 Leagues under the Sea" iz 1954. godine, promociju klupskih biltena, a uz to smo dijelili letke, širili usmenu propagandu (vjerujem da smo priskrbili barem nekoliko novih članova), i ponovno sreli poznanike sa SFERAKON-a. Inače, RIKON je po temama i događanjima bio pretežno u znaku Star Warsa i Star Treka, a pokazano je i nekoliko varijanti LARP-a (Live Action Role Playing).. Ovo nam je bila druga konvencija (uz SFERAKON u travnju), i bio je to vrlo zgodan način predstavljanja tema kakvima se bavi «Jules Verne Klub»... (D.Š.)

SADRŽAJ BILTENA BROJ 6