BILTEN “JULES VERNE KLUBA” - BROJ 6 - PAZIN, STUDENI 2000. - STRANICA 6


DAN PAZINSKE JAME 1999.

PAZINSKA JAMA S MIRISOM CIKLAMA


Na obljetnicu otkrivanja “Mitrovog jezera”, drugog podzemnog jezera u Pazinskoj jami, koje je ljudsko oko prvi put vidjelo u speleološko-istraživačkoj akciji 24. kolovoza 1975. godine, “Jules Verne Klub” u suradnji s drugim pazinskim ekološkim, prirodnjačkim i sportskim udrugama, od 1998. godine organizira “Dan Pazinske jame”.
Programi drugog Dana Pazinske jame 1999. godine započeli su u subotu, 21. kolovoza, mountain-bike utrkom "Pazinska jama Cross Country 1999". U utrci je sudjelovao 21 natjecatelj iz Rijeke, Buja i Pazina.

Atraktivnu kružnu stazu oko Pazinske jame najbrže su prošli: u kategoriji seniora Ildo Gržić, u kategoriji kadeta Danko Trinajstić, u kategoriji starijih rekreativaca Pero Domika, i u kategoriji mlađih rekreativaca Denis Lučić.

Središnji događaji održani su na obljetnicu otkrića Mitrovog jezera, u utorak, 24. kolovoza. U pazinskom Klubu mladih "Bad Taste" postavljena je izložba o ilegalnom ispumpavanju vode iz korita Pazinčice, čime je skrenuta pozornost na ekološke posljedice smanjivanja količine vode u ovoj srednjoistarskoj rječici.

Tijekom poslijepodneva priređena je eko-šetnja kroz Pazinsku jamu, pod mottom “Pazinska jama s mirisom ciklama”. Od Kaštela, sudionici ovog pohoda zaputili su se prema mostu, odatle sišli u dubinu Jame do otiska stopala bana Dragonje, prešli preko Pazinčice i zatim se uspeli do stijene Piramida. Nakon okrepe domaćom rakijom produžili su uspon do Motela, gdje ih je čekao topli čaj.

Šetnjom kroz Pazinsku jamu sakupljeno je nekoliko vreća smeća i većih komada otpada, pa je put kroz Jamu ostao u ljepšem i čišćem stanju.

Večernji program na Motelu “Lovac” obuhvaćao je projekciju epizode o Pazinskoj jami dokumentarnog serijala “Dubine” autora Stipe Božića, te projekciju, uz simultani prijevod s engleskog, dokumentarnog filma "Journey into Darkness" o Edouardu Alfredu Martelu, začetniku moderne speleologije, prvom istraživaču Pazinske jame.
Program “Dana Pazinske jame 1999.” osmišljen je u suradnji Turističke zajednice Grada Pazina, Jules Verne kluba, Kluba mladih Bad Taste i Speleološkog društva Istra.

Za iduće godine pozivamo i ostale udruge i pojedince iz Pazina, Istre, Hrvatske i svijeta da se priključe obilježavanju Dana Pazinske jame, kako bi pridonijeli valorizaciji i zaštiti ovog jedinstvenog prirodno-kulturnog spomenika i postavili temelje za buduća istraživanja Pazinske jame i istarskog podzemlja.

R.S. – D.Š.

Snimio: Radenko Sloković


SADRŽAJ BILTENA BROJ 6