BILTEN “JULES VERNE KLUBA” - BROJ 6 - PAZIN, STUDENI 2000. - STRANICA 3


"Dani Julesa Vernea u Pazinu '99."

21-26. lipanj 1999.


Prvi put, 1998. godine, bio je to samo jedan dan, no drugi put, 1999. godine, učinili smo to u cijelih tjedan dana: “Dani Julesa Vernea 1999” bili su, od ponedjeljka do subote, ispunjeni događajima što su Pazinu u potpunosti opravdali titulu koju želimo da trajno ponese, titulu “Grada Julesa Vernea”.

U ponedjeljak, 21. lipnja, otvorili smo tri izložbe. Prva je bila izložba dječjih likovnih radova "Tragovima Julesa Vernea", plod lijepe i nadahnute suradnje "Jules Verne Kluba" s djecom iz pazinskog Dječjeg vrtića "Olga Ban", pazinske Osnovne škole "Vladimir Nazor", Osnovne škole "Rikard Katalinić Jeretov" iz Opatije, i knjižnice Srednje škole "Juraj Dobrila" u Pazinu. Izloženi dječji i učenički radovi nastajali su u radionicama ili nakon predavanja priređenih u ovim ustanovama tijekom proteklih godinu dana.

Na uspješnoj suradnji posebno se zahvaljujemo tetama i nastavnicima koji su nam pomogli približiti Julesa Vernea i njegove uzbudljive romane djeci koja će ih tek u budućnosti čitati...

Izložba "Fantastični svijet Julesa Vernea" s tekstualno-slikovnim interpretacijama Verneovih romana bila je postavljena u Klubu mladih “Bad Taste”, a izložba raritetnih knjiga iz klupske zbirke u pazinskoj Gradskoj knjižnici. Istog smo dana promovirali sendviče "Nautilus" i od lani poznate "Jules Verne Pizze".


SENDVIČ "NAUTILUS" se sastoji od posebno oblikovanog baguette peciva, ukusnih sardina, majoneze, peršina i limuna, a za njegovu kreaciju zaslužna je paninoteka "ALTER" u Pazinu.


Od utorka do petka odigravali su se turnir u igri na ploči "Nautilus", javna prezentacija Interneta, maraton SF-filmova, te dječje likovne radionice. Nakon gledanja crtanog filma "20000 milja ispod mora", djeca iz pazinskog dječjeg vrtića "Olga Ban"" i Osnovne škole "Vladimir Nazor" svojim su crtežima na papiru, ali i na gradskim ulicama, dočarala svoje viđenje Nautilusa i doživljaja Kapetana Nema. Igra "Potraga za blagom" i ovaj je put povela naše mlade prijatelje u istraživanje skrivenih kutaka pazinske povijesti i upoznavanje Verneovih romana. U petak navečer u dvorištu pazinskog Kaštela održan je multimedijski performance posvecen zaštiti dupina, glazbena slušaonica Rick Wakemanovog "Puta u srediste Zemlje" s projekcijom ilustracija iz romana.

Završni i najvažniji dan bila je subota, 26. lipnja, na obljetnicu Sandorfovog literarnog bijega iz pazinskog Kaštela (koji se u romanu zbio 1867. godine). Tu smo subotu započeli s okruglim stolom "Otkrivanje Julesa Vernea". Govorili su: Josip Šiklić o Pazinu u vrijeme zbivanja radnje iz romana "Mathias Sandorf", zatim Davor Šišović o Verneovim izvorima za roman „Mathias Sandorf” i izdanjima ovog romana koje imamo u Klubu.Naš mladi prijatelj iz Mađarske, Martin Chikan, održao je zanimljivo izlaganje o mađarskim izdanjima "Mathiasa Sandorfa" i popularnosti ovog romana u Mađarskoj, a njegov rad u cijelosti i objavljujemo u ovom Biltenu. Naš prijatelj iz Slovenije Ivan Mohorič uveo nas je u "alternativno” čitanje Julesa Vernea na primjeru nalaženja skrivenih simbola i značenja u romanu "Put u središte Zemlje". Naposljetku, naš dragi gost i prijatelj iz Amerike, Jean-Michel Margot, otkrio nam je čitav Jules Verneov svijet, počevši od detalja iz piščeve biografije, preko podataka o Hetzelovim izdanjima Verneovih romana (imali smo na stolu prvo izdanje "Sandorfa" kao uzorak), pa sve do današnje recepcije Jules Verneove baštine u svijetu.


Subota poslijepodne protekla je u znaku "spektakla", motornih zmajeva, balona na topli zrak, oldtimera, inscenacije bijega Mathiasa Sandorfa iz pazinskog Kaštela, s mnogo ljudi na Motelu, uz vrlo tražene Jules Verne pizze, glazbu i zabavu.
Navečer smo pogledali dokumentarac o Edouardu Alfredu Martelu, utemeljitelju moderne speleologije i istraživaču Pazinske jame.
Bilo je izvrsno, bilo je poučno, ukratko, “Dani Julesa Vernea 1999” bili su začetak jedne priče koja će se u Pazinu, a mozda i šire, još dugo "vrtjeti" i razvijati. (D. Š
.)


Sudionici prvog međunarodnog okruglog stola “Otkrivanje Julesa Vernea”, slijeva nadesno: Aleksandra Rotar, Marijan Maurović, Davor Šišović, Radenko Sloković, Maja Verdonik, Jean-Michel Margot, Mirjana Prodanović, Josip Šiklić, Dejan Rilak, Martin Chikan, Ivan Mohorič, Daniel Miskovitz, i gospođa Mohorič.


SADRŽAJ BILTENA BROJ 6