BILTEN “JULES VERNE KLUBA” - BROJ 6 - PAZIN, STUDENI 2000. - STRANICA 2


2000. – GODINA JULESA VERNEA

U posljednje vrijeme, a posebno ove godine, posljednje pred nastup novog milenija, svijet ponovno otkriva vizionara svjetova koji dolaze, oca znanstvene fantastike, jednog od najprevođenijih pisaca svih vremena, Julesa Vernea (1828-1905). Grad Dinard, u Verneovu zavičaju, francuskoj pokrajini Bretanji, cijelu je ovu godinu posvetio Julesu Verneu; talijanski grad Parma bio je do svibnja domaćin velike, prve ikad u Italiji održane izložbe posvećene ovom piscu; Francuzi pronalaze i objavljuju izvorne rukopise Verneovih djela, američki producenti i danas nalaze nadahnuće u Verneovim romanima za nove filmske projekte. Ponovnim otkrivanjem vizionara budućnosti, budućnosti koja je danas naše vrijeme, naša suvremenost, čovječanstvo se, možda, vraća optimističkom gledanju u vlastite «svjetove koji dolaze», a naš pazinski «Jules Verne Klub» pridružuje se, svojim skromnim doprinosima, ovom svjetskom trendu. Ima nas sve više, ima nas u deset zemalja svijeta i u tridesetak gradova, i spremni smo sa svima podijeliti optimizam, kreativnost, ljubav prema knjizi, spremni smo porušiti možda jedinu barijeru koja stvarno dijeli ljude današnjeg vremena – nedostatak mašte. (D.Š.)

 


 

VIZIJE BUDUĆNOSTI U DJELIMA JULESA VERNEA

Crichtonove «Sfere», «Ratove zvijezda» i razne druge tvorevine moderne znanstvene fantastike nemoguće je usporediti s Julesom Verneom. Zašto? Kakva je razlika između njih? U modernim se romanima može vidjeti samo papir i slova – crno na bijelom, dok je Verne u svojim romanima davao poticaj za ostvarenje njegovih vizija budućnosti. Mnogi se pitaju – kako je Verne mogao predvidjeti sve te izume? On ih nije predvidio. Jules Verne je pjesnik devetnaestog, a ne inžinjer dvadesetog stoljeća. Kao što redatelj čita Shakespearea pa dođe do ideje kako da ga dramatizira, tako inženjer čita o Verneovim izmišljenim napravama i dolazi do zamisli kako da ih napravi.

Prva atomska podmornica nije nazvana «Nautilus», kao u Verneovom romanu, samo zbog toga jer je Verne slučajno, usput, pisao o podmornicama. Ona je nazvana tako zbog velikog poticaja kojeg je dalo djelo Julesa Vernea. On nije bio inženjer dvadesetog stoljeća, ali su oni koji to jesu lako mogli usavršiti njegove naprave. Jules Verne nije davao vizije budućnosti. On je davao, a i sada daje, poticaj za ostvarenje takvih i sličnih vizija budućnosti.

Dejan RILAK, 7e, Osnovna škola Vladimira Nazora, Pazin


SADRŽAJ BILTENA BROJ 6