BILTEN “JULES VERNE KLUBA” - BROJ 6 - PAZIN, STUDENI 2000. - STRANICA 14


Alan Ford kao Phileas Fogg
ili Max Bunker kao Jules Verne

Posebno izdanje “Alana Forda”: “Put oko svijeta u 80 dana”, prosinac 1994.
(nakladnik “Borgis”, Zagreb)


Krajem  šezdesetih i tijekom sedamdesetih godina na talijanskoj strip-sceni pojavio se "Alan Ford", novi strip koji je u sebi objedinjavao realističke elemente, socijalnu satiru i crni humor, koristeći  još neviđene narativne obrasce u svom grotesknom, sustavnom rušenju uobičajenih mjesta vezanih za tradicionalnu pustolovnu priču, a koji su bili isprepleteni s dogodovštinama rasklimane grupe tajnih agenata, od kojih je svaki zasebno određena vrsta antiheroja.

Oblikujući svoje antijunake, Max Bunker je u liku Alana Forda, Broja Jedan, Sir Olivera, Boba Rocka, Jeremije, Šefa, Grunfa i mnogih drugih povremenih ili stalnih likova (Brock, Tri vijećnika, špijunka Margot...) omogućio čitatelju da se pomalo prepozna u svakom od njih, ali ne globalno u jednom liku, nego dio sebe u svakom od članova grupe TNT. Time je postigao veliki uspjeh u domovini i izvan nje, pa su tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina mnoge generacije rasle uz taj već sada kultni strip, te koristili poštapalice iz njega u svakodnevnog komunikaciji, provlačeći taj crnohumorni stil u svom ophođenju s okolinom (sjetimo se samo Grunfovih majica s natpisima "Tko na vrijeme pobjegne, taj je živ" ili "Bolje biti živa kukavica, nego mrtav heroj"...).

Max Bunker je često izlazio iz okvira "Alana Forda" na "izlete" u "ilustriranu povijest i književnost". Kroz priče Broja Jedan, za kojega sam autor kaže da je "stariji od vremena", ta se povijest pokazala u "kreativnijem" svjetlu za čitatelja, dok je književnost ostala u manje-više zadanim okvirima djela kojega je prepustio na obradu grupi TNT; i prijatelju Broja Jedan, Tobiji Quantrilu, poput "Grofa Monte Crista" i "Puta oko svijeta u 80 dana".

Obrada djela Julesa Vernea "Put oko svijeta u 80 dana", smještena je, u Bunkerovoj obradi, u kazalište Tobije Quantrilla, gdje se prikazuje kao kazališna predstava. Strip relativno vjerno slijedi sadržaj romana, a još više sadržaj slavne i Oscarima ovjenčane filmske obrade “Puta oko svijeta u 80 dana” iz 1956. godine. Naime, u strip su ubačene scene putovanja balonom i koride, kojih u izvornom romanu nema, ali ih ima u filmu.

Dijalozi su prilagođeni crnohumornom duhu “Alana Forda”, kao i ponašanje likova u okviru satire omiljene čitateljima to kultnog stripa. Podjela “uloga” je zanimljiva: Phileasa Fogga naravno, “glumi” Alan Ford, a Passepartouta - Bob Rock.

Ostali članovi Grupe TNT pojavljuju se u epizodnim ulogama: debeli Šef i Broj Jedan su članovi Reform Kluba s kojima Ford/Fogg sklapa okladu o putovanju oko svijeta, Sir Oliver je ovdje Inspektor Mix (Fix iz romana), a vide se još Jeremija i Grunf, pa i ludi izumitelj Lamp. Alan Ford je u ulozi Fogga “uljepšan” brčićima, tako da gotovo sasvim nalikuje Davidu Nivenu u ulozi Fogga iz filma.


crtica o autoru:

Max Bunker je pseudonim Luciana Secchia, talijanskog scenarista stripova, novinara, pisca i dramaturga. Prvu epizodu Alana Forda izdao je u suradnji sa crtačem Magnusom (pseudonim MAXMAGNUS) u svibnju 1969. godine.

Mirko GRDINIĆ


SADRŽAJ BILTENA BROJ 6