BILTEN “JULES VERNE KLUBA” - BROJ 6 - PAZIN, STUDENI 2000. - STRANICA 11


NOVOSTI IZ SVIJETA JULESA VERNEA


JULES VERNE U PARMI


Pod naslovom «SPEDIZIONE JULES VERNE - Un viagio straordinario», u talijanskom gradu Parmi postavljena je velika izložba posvećena Julesu Verneu, njegovu djelu i nasljeđu. Izložba je postavljena u Palači Pigorini (na adresi Strada Repubblica 29), a bila je otvorena od 26. ožujka do 28. svibnja 2000. godine.
Autor izložbe je grof Piero Gondolo dalla Riva, poznati kolekcionar i proučavatelj života i djela Julesa Vernea iz Torina. Među ostalim, izloženi su rukopisi, rijetka izdanja, fotografije, skulpture, modeli Verneovih strojeva, lutke i lutkarska scenografija. Izložba predstavlja epohu u kojoj je čovječanstvo, potaknuto razvojem tehnologije, prvi put počinjalo slutiti što može donijeti budućnost kakvu je «Genij iz Nantesa» oblikovao u svojim romanima, kaže se u promotivnim materijalima za ovu zanimljivu izložbu.
Prva od izložbenih cjelina predstavlja vezu Julesa Vernea i njegovog nakladnika. Pierre-Jules Hetzel (1814-1886) bio je izdavač djela velikih francuskih pisaca devetnaestog stoljeća, Honore de Balzaca, Victora Hugoa, Georges Sand, no proslavio se niskom «Čudesna putovanja», u kojoj su objavljivani baš romani Julesa Vernea. Među izlošcima je i - Hetzelov urednički naslonjač, u kojem je Verneov izdavač, u svom uredu u pariškoj ulici Jacob br. 18, sjedio dok je uređivao brojne romane svog slavnog pisca.
Ilustrirani serijal «Čudesna putovanja svjetovima poznatim i nepoznatim», projekt kojeg su zajedno osmislili autor, Jules Verne, i njegov nakladnik, Jules Hetzel, bio je za njihovo doba nov i originalan izdavački pothvat, kojim je začet  i nov književni žanr, u ono doba nazvan «zemljopisni roman». Gotovo svi Verneovi romani bili su, prije objavljivanja u knjizi, bili serijalizirani u Hetzelovom časopisu Magasin s'Education et de Récréation, a posjetitelji izložbe mogu vidjeti i originale tih izdanja.
Dio izložbe naslovljen je «Verne i Italija», i njime su dokumentirane brojne veze slavnoga pisca s ovom zemljom. Poznato je da je 1896. godine također čuveni talijanski pisac, Edmondo de Amicis, vodio svog sina u posjet Julesu Verneu u Amiens, da bi mu dokazao da slavni Francuz doista postoji. Prikazana su najranija talijanska izdanja Verneovih djela, koja su izgledom i grafičkim uređenjem nastojala oponašati izvorna Hetzelova izdanja. Prva talijanska izdanja Verneovih romana bila su piratska, no kasnije je Hetzel sklapao ugovore s talijanskim nakladnicima, a među prvima su to bili «Tipografia Editrice Lombarda» i «L'editore Voghera». Zanimljivo je da prvo «legalno» izdanje Julesa Vernea u Italiji objavljeno 1871. godine, nije bio roman, nego enciklopedijsko djelo «Povijest velikih zemljopisnih otkrića».

Sve popularnije romane Julesa Vernea ubrzo su na svjetskim tržištima počeli pratiti i mnogi drugi reklamni-zabavni proizvodi. Izložba tako predstavlja figurice i modele likova i strojeva iz Verneovih romana, različite igračke, kocke za slaganje, modele balona, lutke i scenografiju iz lutkarskih kazališta, i druge zanimljivosti poput jedne «diorame» kojom je predstavljen podmorski svijet iz romana «20000 liga pod morima». Najprije kazališne adaptacije, a zatim i film, produžili su popularnost Verneovih romana za čitavo stoljeće, što je na izložbi obilno dokumentirano velikim brojem kazališnih i filmskih plakata.

Dvije posebne cjeline predstavljaju vezu Julesa Vernea sa zrakom i morem, kroz balone i druge letjelice, Nautilus i druga plovila, i kroz Verneova osobna mornarska iskustva. Poznato je da je Verne, ploveći u Ameriku na najvećem brodu onoga doba, Great Easternu prikupljao podatke i sređivao bilješke za nekoliko svojih djela, među ostalima za «Ploveći grad» i «20000 liga pod morima», a mnogi su romani nastajali i tijekom krstarenja njegovim jahtama «Saint Michel» I, II i III.

Organizatori su bili priredili posebne programe za posjete školskih ekskurzija, u suradnji s Turističkim uredom grada Parme (I. A. T. -  Informazioni accoglienza turistica).

Vrlo informativne web-stranice o izložbi ponuđene su, i nakon njena zatvaranja, na adresi http://www.comune.parma.it/pigorini .

D. Š.


SADRŽAJ BILTENA BROJ 6