BILTEN “JULES VERNE KLUBA” - BROJ 6 - PAZIN, STUDENI 2000. - STRANICA 10


JULES VERNE U «KAVANI MITTERBURG»

Nakon Julesa Vernea na vrećicama šećera za kavu, zatim nakon već poznatih Jules Verne pizza, Nautilus sendviča, i «Jules Verne bifteka» koji su već postali gastro-kulturnim zaštitnim znacima Pazina, portret ovog pisca našao se i na ulazu novootvorene pazinske Kavane Mitterburg, vlasnika Ronalda Šurana, u samom centru grada. Portret Julesa Vernea, i natpis «Pazin – grad Julesa Vernea» sastavni su dio vizualnog imidža ove kavane – ploče na ulaznim vratima, vrećica šećera za kavu, cjenika i drugog grafičkog materijala, a za Novu godinu, Jules Verne se uz logotip Kavane Mitterburg našao i na prigodnim privjescima. Čestitamo Ronaldu Šuranu na inicijativi, i nadamo se da ćemo u Kavani Mitterburg imati čast prisustvovati i nekim «vernijanskim» događanjima.


IZ RIZNICE PAZINSKOG ARHIVA

U bogatoj zbirci knjiga Državnog arhiva u Pazinu pronašli smo i dva izuzetno vrijedna izdanja djela Julesa Vernea na njemačkom jeziku. Ove dvije knjige potječu iz ostavštine prof. Tugomila Ujčića, odnosno iz njegove osobne biblioteke koju je još za života poklonio pazinskom Arhivu, a ranije su, vjerojatno, bile u biblioteci talijanske gimnazije u Pazinu.

Prva knjiga nosi naslov «Die Entdeckung der Erde» (von Julius Verne!), «Erster Band», što ukazuje da se radi o prvom dijelu Verneovog trotomnog enciklopedijskog djela «Povijest velikih istraživanja», odnosno svesku «Otkrivanje Zemlje». Nakladnik ovog izdanja je «Hartleben's Verlag», kao mjesto izdanja naznačeni su Wien-Pest-Leipzig, a knjiga je (ovo je njeno drugo izdanje!) tiskana 1880. godine, u mekom uvezu, gotičkim slogom, s nekoliko izvornih ilustracija. Ovo enciklopedijsko djelo Julesa Vernea još uvijek je nepoznato na hrvatskom jeziku.

Druga knjiga je prvi Verneov roman, «Pet tjedana u balonu», odnosno «Fuenf Wochen im Ballon». Izdanje je istog nakladnika, «Hartleben's Verlag», također je tiskana goticom, no nema navedenu godinu objavljivanja. Kako međutim sadrži oznaku «Autorisirte Ausgabe», a kuća Hartleben bila je prvi nakladnik Verneovih djela na njemačkom jeziku, možemo pretpostaviti da je ova knjiga objavljena 1863. godine. Ovo izdanje ima tvrdi uvez, i sadrži svega jednu ilustraciju iz izvornika, na početku sveska. Autor je u impressumu naveden kao «Julius Verne», no na hrbatu korica stoji «G. Verne», (Giulio Verne) što ukazuje na vjerojatno kasnije tvrdo ukoričenje.

Obje su knjige dio sabranih djela Julesa Vernea kuće «Hartleben», i na prednjim odnosno zadnjim stranicama sadrže popis dotad izišlih izdanja iz te edicije. 

D. Š.


SADRŽAJ BILTENA BROJ 6