5. FESTIVAL FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI

Kringa-Heki-Pazin, 11.-12. 08. 2006.

PROGRAM:

Petak, 11. kolovoza 2006. - Kringa: 12:00 - otvorenje izložbe o Juri Grandu, vampiru iz Kringe; 13:00-15:00 - akcija dobrovoljnog darivanja krvi; 16:00 - Konoba Danijeli: predstavljanje romana "Vampir" Borisa Perića; 18:00-19:00 - otkrivanje turističko-informativnih spomen-obilježja o legendi o vampiru iz Kringe; 20:00 - večer horor-književnosti: predstavljanje zbirke "Vampirske priče"; 21:30 - predstavljanje društvene igre "Lov na vampire" (Klub mladih "Fobija", Umag); 22:00 - Spooky SMS češnjak party; 23:00 - rock koncert: Night Express (Pula); tijekom dana: sajam autohtonih proizvoda, suvenira i knjiga, ponuda "vampirskih koktela" u kafiću "Vampire" itd.

Subota, 12. kolovoza 2006. - 14:00 - piknik u Hekima uz horor priče; 20:00 - pazinski Kaštel: večer horor-književnosti s predstavljanjem novijih horor i SF&F izdanja iz Hrvatske i okolice; 22:00 - Puris Istriana party


Žanrovski lociran na razmeđu fantastike i kriminalistike, “Vampir” se oslanja na tradiciju gotskog romana, ali i na psihoanalizu i znanstvene teorije s područja medicine, genetike, bioetike i sl. Smještajući radnju u Zagreb prvih godina trećeg milenija, autor propitkuje aktualnost “vampirske” metaforike u svakodnevici, od primarne sfere zatrovanih međuljudskih odnosa i civilizacijskih boljki do nelagode globalne ekonomije, ksenofobije i netrpeljivosti, ili do recentnog političkog folklora s ruba Balkana. Zaseban dio romana tematizira bajkovito putovanje u Istru, domovinu drevnih pučkih vjerovanja u šaroliku galeriju fantastičnih bića, što knjizi daje dodatnu etnološku vrijednost.

 

Predstavljanje: petak 11. kolovoza, Konoba Danijeli, 16 sati.


Jure Grando, prvi svjetski vampir s identitetom, uvelike je zaslužan za nastanak ove knjige. Natječaj raspisan za vampirske priče polučio je više nego dobar odaziv, a dvadeset i pet najboljih uradaka s tog natječaja našlo se u ovoj zbirci. U ovim pričama Jure Grando će možda i preživjeti egzekuciju 1672. godine, ili će se ona dogoditi drukčije, ili će biti odgođena za nekoliko stoljeća, a njegov će lik dobiti nova svojstva, ponekad će postati i vlastita suprotnost, bit će i lovac na vampire, ugostitelj, glumac i liječeni hemoholičar, i štošta drugo. Dobio je Grando kroz priče u ovoj zbirci i sasvim lijepo društvo drugih povijesnih ili fiktivnih vampira…

 

Predstavljanje: petak 11. kolovoza, plac u Kringi, 20 sati.

Pokrovitelj: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Organizatori i partneri: Jules Verne klub Pazin, Albus Pazin, Pučko otvoreno učilište u Pazinu, Turistička zajednica grada Pazina, Općina Tinjan, mještani Kringe, Udruga "Heki"


SPONZORI:

Konoba
Danijeli
Sinam d.o.o.
 Tinjan

Pilana Fabris
Trident d.o.o. Danijeli
Vinarija Putinja
 Gračišće

BACK TO PAZIN-FAN