FESTIVAL FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI

PAZIN, 27-29. lipnja 2003.


Nakon lanjskog eksperimenta s jednom jedinom Večeri fantastične književnosti, s kojom su svi bili zadovoljni, ove smo se godine u Pazinu odvažili napraviti Festival fantastične književnosti. Trinaest autora, tri festivalske večeri, tri različita mjesta na kojima su se čitale SF i fantasy priče pretežito humorističnog ugođaja, puno dobrog raspoloženja, druženja, ćakula do duboke noći (ili ranoga jutra, kako tko gleda), zadovoljstvo publike i zadovoljstvo naših gostiju znak su da smo - uspjeli.
Prvo se čitanje zbilo u petak, 27. lipnja, na terasi velike zgrade koju zovemo Spomen dom, u domaćinstvu kafića "Legen".  

Prvi je, za razbijanje leda, čitao Igor Lepčin, i to priču "I purgeri lete u nebo" iz svoje skoro pa istoimene zbirke. Zatim je Vanja Spirin ekskluzivno za ovaj festival svoje već legendarne junake, vitezove Junker'sa i Vailianta, odveo u nevjerojatnu istarsku avanturu. Potom, kraljica hrvatskog horrora Viktoria Faust čitala je priču "Posljednja šansa" iz svoje jubilarne trinaeste zbirke "Galerija užasa". Najnovija zvijezda na hrvatskom SF nebu, Zoran Krušvar, čitao je "Miss Universe" iz druge Istrakonove zbirke "Svijet tamo iza". Na kraju je Thomas H. Knight, upozorivši nas da on i bolja mu polovica nisu iz Zagreba nego iz Samobora, pročitao prvi dio priče o kamiondžiji Mirku koji spašava svijet (no za one koji su te večeri bili zakinuti jer nisu čuli kraj, evo nam na webu cijele priče).

Nakon tolike doze literature, trebalo se okrijepiti malvazijom i fritulama, a kasnije se umiješao i Zemljanin...
U subotu, 28. lipnja, bilo je najžešće: deset autora i puna dva sata uživanja u SF-u, u nadahnjujućoj atmosferi dvorišta tisućljetnog pazinskog Kaštela. Za uvod imali smo dva književno-etnografska izlaganja: Drago Orlić je pričao o istarskim štrigama, morama, i ostalim nezgodnim stvorenjima, te metodama za njihovo prepoznavanje i svladavanje, a Petra Bulić nam je objasnila dalmatinski svijet višćica i njima srodnih stvorenja (dolje imate link za cijelo njeno izlaganje). U tim je narodnim predajama, uvjereni smo, jako dobar materijal koji samo čeka da ga se dohvate pisci (neki već i jesu), i zato ćemo takve stvari i dalje furati na našim pazinskim fantastičarskim okupljanjima.

Dalje je išlo sve bolje od boljeg: najprije Saša Škerla s pričom o nestajanju SF fanova, zatim Igor Lepčin s pričom "A svud po meni trava", ponovno Zoran Krušvar s pričom "Demoni", pa Milena Benini s minijaturom o relativnosti i pokušajima utjecanja na istu, pa Ivica Pilat s pričom na istarskom čakavskom dijalektu o vanzemaljskoj otmici. U priči Robija Selana vanzemaljci su se također spustili u Istru, Marko Fančović je Julesu Verneu dao neobičan prozor u budućnost, a Marina Jadrejčić je na kraju druge večeri čitala drugu priču iz svog ciklusa o Bankarima. 

No, to nije bilo sve: na poziv da tijekom večeri napišu SF haiku odazvalo se mnogo i pisaca i ljudi iz publike, pa smo na veliko zadovoljstvo svih nazočnih sve te radove i pročitali. Najveći pljesak dobio je Jurica Palijan.  Provjerite zašto!
Treći dan Festivala bio je isprepleten s programima ovogodišnjih Dana Julesa Vernea u Pazinu. Nakon što se spustio balon na topli zrak, na cilj došli sudionici utrke "Put oko Pazina u 80 minuta", a Verneov junak Mathias Sandorf na naše oči pobjegao iz Kaštela i spustio se u Pazinsku jamu, imali smo još dva čitanja: Marina Jadrejčić čitala je friški, nikad dosad objavljeni treći nastavak sage o Bankarima, a Zoran Krušvar je "Dvobojem", pričom iz lanjske Istrakonove zbirke, pokazao što sve može Veli Jože, ali kao robot.

Tekst Petre Bulić o višćicama i sedam priča za koje imate linkove tu nešto niže, napisane su ekskluzivno za ovaj Festival. Uživajte u čitanju, kao što smo mi uživali u slušanju. Ako imate dobar, kratak i humorističan SF ili fantasy, javite se za nastup na Festivalu sljedeće godine. Vaš Davor Šišović .


PRIČE S FESTIVALA FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI 2003:
Milena Benini: Utjecaj povijesnih varijabli na kasnonoćne situacije u barovima (i obrnuto)
Marko Fančović: Ni budućnost nije što je nekad bila… srećom
Marina Jadrejčić: Točno u podne
Thomas H. Knight: Kako je Mirko kamiondžija spasio svijet
Robi Selan: Bliski susret X vrste
Vanja Spirin: Vailiant i Junker's u bespoštednoj borbi protivu štrig i urečljivci
Saša Škerla: S. S., čovjek koji nikada nije ni bio
Petra Bulić: Potomci Kaina i anđela odmetnika

Oni su učinili Festival takvim kakav je bio:
Petra Bulić Milena Benini Robi Selan Marina Jadrejčić
Igor Lepčin Jurica Palijan Thomas H. Knight Marko Fančović
Vanja Spirin Saša Škerla Mirko, Thomas & Petra Viktoria Faust

...i drugi koje nismo stigli slikati, ali im se svejedno zahvaljujemo i na sudjelovanju u programu Festivala, i na slušanju, a i na druženju sa svima nama. Doviđenja na Festivalu 2004!


SF HAIKU

DANI JULESA VERNEA 2003
PAZIN-FAN