SRIJEDA, 22. lipnja 2005 (neradni dan):


PROGRAM:

O.K.nije baš onako kako je to u svom romanu opisao Jules Verne: nećemo do Limskog kanala i Rovinja podzemljem kroz Pazinsku jamu, već u julesverneovskom stilu uz korištenje najrazličitijih sredstava prijevoza: u Pazinu ćemo se ukrcati na vlak i putovati do Kanfanara, zatim ćemo se pješke spustiti ispod stare gradine Kašteljir do starih izvora Perila i dalje sjenovitom stazom do dna Drage. Tu nas čeka malo sunčaniji dio staze do Dvigrada (nadamo se uvjek suncu). Vjerojatno će nas na pola puta do Dvigrada prestići ekipa koja će iz Pazina krenuti biciklama. Podno Dvigrada ćemo se odmoriti, marendati, uzeti svaki svoj bicikl i preostaje nam još 9 km vožnje lagane vožnje bijelim putem do Lima. U limu se ponovno svi nalazimo i oko 12.00 ukrcavamo na brod koji će nas nakon 30 min iskrcati ispred Piratske pećine na izlazu iz Limskog kanala. Tu ćemo ručati (riba, vino, sokovi), okupati se te ponovno ukrcati na brod koji će nas odvesti do Rovinja. U Rovinju ćemo imati dosta vremena za kavu i sladoled, nakon čega se oko 17.00 ukrcavamo na autobus i vraćamo u Pazin

Nije to običan izlet, a evo i zašto:

U svom je romanu Jules Verne opisao kako je Mathias Sandorf nošen bujicom Pazinčice kroz podzemlje nakon nekih pet sati ponovno ugledao svjetlo dana u Limskom zaljevu. Nekad se ta priča o povezanosti Pazinske jame i Limskog zaljeva prepričavala s koljena na koljeno, pa ju je tako zabilježio i francuski putopisac Charles Yriarte, a od njega je isto preuzeo i Jules Verne. Kasniji pokusi s praćenjem označenih jegulja 1934. (Sella) pokazali su povezanost Pazinske jame i izvora u dolini Raše. To su kasnije dokazali i pokusi s obojenom vodom.

PRIJAVE:

Do 15.06. u TZ Grada Pazina na tel. 622 460

KOTIZACIJA:
(za prvih 60 koji se prijave do 20.06)
100 KN

SUDJELOVANJE U POHODU NA VLASTITU ODGOVORNOST!

Ipak, akademik Mirko Malez, koji je 1967. istraživao Pazinsku jamu i napravio njen do sada najdetaljniji tlocrt i dao najdetaljniji opis, iako je znao za pokuse s jeguljama još uvijek zastupa teoriju po kojoj vode Pazinčice izlaze, naročito za vrijeme visokih voda u Limskom zaljevu. To potkrepljuje i osobnim iskustvom. Naime za vrijeme jednog začepljenja Pazinske jame šezdesetih godina prošlog (dvadesetog) stoljeća bio je svjedokom naglog izlaska, pad pritiskom, prljave vode na izvorima u početku Limskog kanala, te zapisuje da se tu nivo vode tada digao za puna tri metra i oštetio uzgajališta školjaka.

U našim smo pohodima prošlih godina locirali na obali od restorana "Fjord" prema uzgajalištu Marimirne nekoliko izvora slatke vode, a u jednoj smo uskoj pukotini izvora ugledali i komad drvenog stola sa još uvijek cijelim komadom noge kako pokušava ponoviti Sandorfov pothvat i izaći na svjetlo dana, ali mu stijene ne daju.

Razgovarali smo i s nekolicinom ribara o ali oni nisu opazili da bi ikada voda koja izlazi na izvorima u Limskom kanalu bila one karakteristične boje bijele kave, kakvu je pamtimo prilikom poplava u Jami.

Prošle smo godine u Limski zaljev došli u vrijeme plime, pa od našeg "istraživanja" na kraju nije bilo ništa. Međutim, istraživanje ćemo nastaviti i ove godine, a upravo nagovaramo speleologe da nam se pridruže. Za sada imamo dvojicu.

REPORTAŽA 2004


Povratak na Dane Julesa Vernea * Dani Julesa Vernea 2005.


BACK TO JULES VERNE CLUB