english / hrvatski

O.K.nije bilo baš onako kako je to u svom romanu opisao Jules Verne: nismo do Limskog kanala i Rovinja išli podzemljem kroz Pazinsku jamu, već u julesverneovskom stilu uz korištenje najrazličitijih sredtava prijevoza: u Pazinu smo se ukrcali na vlak i putovali do Kanfanara, zatim smo se pješke spustiti ispod stare gradine Kašteljir do starih izvora Perila i dalje sjenovitom stazom do dna Drage. Tu nas je čekao malo sunčaniji dio staze do Dvigrada .

Podno Dvigrada smo se odmorili i okrijepili, uzeli svaki svoj bicikl i preostalo nam još 9 km vožnje lagane vožnje bijelim putem do Lima. U Limu se ponovno svi nalazimo i oko 12.00 ukrcavamo na brod koji nas je nakon 30 min iskrcao ispred Piratske pećine na izlazu iz Limskog kanala. Tu smo ručali te se ponovno ukrcali na brod koji nas je odveo do jednog otoka ispred samog Rovinja. U Rovinju smo imali taman dosta vremena za kavu i sladoled, nakon čega se oko 17.00 ukrcavamo na autobus i vraćamo u Pazin

Ali, nije to zapravo običan izlet, a evo i zašto:

U svom je romanu Jules Verne opisao kako je Mathias Sandorf nošen bujicom Pazinčice kroz podzemlje nakon nekih pet sati ponovno ugledao svjetlo dana u Limskom kanalu. Nekad se ta priča prepričavala s koljena na koljeno, pa ju je tako zabilježio i francuski putopisac Charles Yriarte, a od njega je isto preuzeo i Jules Verne. Kasniji pokusi s praćenjem označenih jegulja 1934. (Sella) pokazali su povezanost Pazinske jame i izvora u dolini Raše. To su kasnije dokazali i pokusi s obojenom vodom.

Ipak, akademik Mirko Malez, koji je 1967. istraživao Pazinsku jamu i napravio njen do sada najdetaljniji tlocrt i dao najdetaljniji opis, iako je znao za pokuse s jeguljama još uvijek zastupa teoriju po kojoj vode Pazinčice izlaze, naročito za vrijeme visokih voda u Limskom kanalu. To potkrepljuje i osobnim iskustvom. Naime za vrijeme jednog začepljenja Pazinske jame šezdesetih godina prošlog (dvadesetog) stoljeća bio je svjedokom naglog izlaska, pad pritiskom, prljave vode na izvorima u početku Limskog kanala, te zapisuje da se tu nivo vode tada digao za puna tri metra i oštetio uzgajališta školjaka.

U našim smo pohodima prošlih godina locirali na obali od restorana "Fjord" prema uzgajalištu Marimirne nekoliko izvora slatke vode, a u jednoj smo uskoj pukotini izvora ugledali i komad drvenog stola sa još uvijek cijelim komadom noge kako pokušava ponoviti Sandorfov pothvat i izaći na svjetlo dana, ali mu stijene ne daju.

Razgovarali smo i s nekolicinom ribara o ali oni nisu opazili da bi ikada voda koja izlazi na izvorima u Limskom kanalu bila one karakteristične boje bijele kave, kakvu je pamtimo prilikom poplava u Jami.

Istraživanje smo namjeravali nastaviti nastaviti i ove godine, pa su speleolozi Eugen, Sebastijan i Valter iz Speleološkog društva Istra sa sobom i ponijeli specijalnu opremu. Međutim, zbog velike plime nije bilo moguće istraživanje provesti, pa ćemo ga ostaviti za neku drugu priliku.

ORGANIZACIJA
Radenko Sloković -TZ Grada Pazina
Eugen Ujčić - MTB Istra Pazin
Zvonimir Blažević - Pazin - Zdravi grad

SPONZORI:
TZ Kanfanar, g. Meden,
Aldo Guštin, Pazin
Davor Bažon, Gračišće

FOTOGRAFIJE:
Klaudio Foško,
Radenko Sloković
Eugen Ujčić

   

Povratak na Dane Julesa Vernea * Dani Julesa Vernea 2004.


BACK TO JULES VERNE CLUB