VEČER FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTIMarijana Rimanić i voditelj Davor Šišović

Marina Jadrejčić

Zoran Krušvar
U tisućljetnom pazinskom Kaštelu, srednjovjekovnoj tvrđavi koju su nekoć nedvojbeno nastavali vitezovi, djeve, kmetovi, možda i pokoji čarobnjak, a iz Pazinske jame što se otvara odmah podno zidina Kaštela moglo je navratiti i pokoje čudovište ili barem zmaj, 29. lipnja 2002. godine okupilo se pet pisaca da bi živom riječju ljubitelje fantastičnog i znanstveno-fantastičnog štiva darivalo zvučnim ugođajem svojih priča. Čast da otvori prvu pazinsku Večer fantastične književnosti (i ujedno da prvi put u životu ovako nastupi pred publikom, čitajući SF priču) imala je mlada pazinska spisateljica Marijana Rimanić. Njena priča "Kad sunce zaboravi na svoju zadaću" zbiva se na planetu čiji žitelji Suncu duguju sve što imaju, osim ako imaju nesreću roditi se jednog jedinog nezgodnog dana u godini...
Marina Jadrejčić, spisateljica iz Kanfanara, poznata po svojim pričama (posebno po ciklusu o planeti Tihoj) čitateljima "Future", predstavila se jednom starijom pričom, duhovitim "Bankarskim poslima", te jednom sasvim novom, s naslovom "Magle, sive", koja se događa - ili barem započinje - u Pazinu. Podsjetimo, Marina je i dobitnica druge nagrade "Istrakonovog" natječaja za kratku SF&F priču, koju je zaslužila pričom "Tužna Madona", a koja se može pročitati u "Istrakonovoj" zbirci "Tvar koja nedostaje"...
Posredstvom istog tog natječaja prvi put smo saznali za talent mladog pisca iz Rijeke, Zorana Krušvara, koji je u istrakonsku zbirku ušao čak sa četiri svoje priče. Jednu od njih, već legendarni "Dvoboj" o pokemonskoj borbi istarskog robota Velog Jože protiv svog hrvatskog protivnika Regoča, pročitao je te večeri u Pazinu, uz još jednu koju smo čuli prvi put: "Balada o Mjesečini" izvanredno je stilizirana i izvanredno duhovita priča o jednom neobičnom noćnom susretu... Svjedoci će potvrditi da se slušajući obje Krušvarove priče publika hvatala za trbuhe od smijeha.


Davor Rapajić, Berislav Majhut, Valerij Jurešić, Ana Zubak Haberer i Davor Šišović


Pogled na publiku u dvorištu pazinskog Kaštela iz ptičje perspektive

Nakon okrjepe fritulama iz pekare "Marino", finim vinom iz Vinarije "Putinja", i čistom izvorskom vodom "Cetina", Večer fantastične književnosti nastavljena je predstavljanjem dvoje pisaca koji već imaju iza sebe objavljenih knjiga, ili barem priča. Voditeljsku palicu preuzeo je njihov urednik, Valerij Jurešić, čija je nakladnička kuća "Faust Vrančić" objavila roman Berislava Majhuta "Nezaboravna protiv slučajne sličnosti", a uskoro će objaviti i roman druge pazinske gošće iz Zagreba, Ane Zubak Haberer, pod naslovom "Samhain".
Roman "Nezaboravna protiv slučajne sličnosti" saga je o neustrašivim istraživačima koji uz mnogo požrtvovnosti, lude hrabrosti i sreće istražuju dotada nepoznate i vrlo opasne predjele kopna. Ti hrabri kopnoplovci pripadaju civilizaciji koja nastanjuje - more. U vodi se osjećaju doma, na suhom su kao ribe na suhom. U kadi, nazvanoj "Nezaboravna", putuju suhim tlom pokušavajući pronaći prolaz do bogatih zemalja na zapadu. Autor Berislav Majhut čitao je izvatke iz ovog neobičnog i urnebesno zabavnog romana, a upoznali smo i ilustratora, Davora Rapajića, čiju smo izložbu ilustracija za "Nezaboravnu" također otvorili u Pazinu, nekoliko dana ranije. Ana Zubak Haberer nam je pak čitala izvatke iz svoje poznate priče "Ministrova kći", te pripovijedala o svom spisateljstvu, o opčinjenosti Irskom, i o drugim zanimljivim stvarima. 
Nakon dobra dva-tri sata izvanredne zabave uz živa čitanja, pitali smo i našu publiku i naše goste pisce sviđa li im se zamisao o ovakvom načinu predstavljanja SF&F književnosti, i bi li vrijedilo takvo što ponoviti, čak i u širim razmjerima. Svi su reagirali oduševljeno potvrdno. Ishod je sljedeći: vidimo se opet na Prvom međunarodnom festivalu fantastične književnosti u Pazinu, koji će se zbiti od 27. do 29. lipnja 2003. godine. Javite se, prijavite se, čitajte svoje priče pred publikom u dvorištu kojim su pred tisuću godina paradirali franački vitezovi, dođite slušati fantastične priče u tvrđavi u koju je i Jules Verne zatočio svog junaka Mathiasa Sandorfa, nad tajnovitom Pazinskom jamom koja možda krije bića što ih ni znanost ni književnost još nisu obznanile. Za svaku željenu informaciju slobodno se obratite mailom na adresu davor.sisovic@pu.tel.hr .

PRIČE:

Marijana Rimanić: "Kad sunce zaboravi na svoju zadaću"

Marina Jadrejčić: "Magle, sive"

Zoran Krušvar: "Balada o Mjesečini"


BACK TO PAZIN-FAN